Олександр Лукашенко попередив, що щодо представників ради вживатимуть "адекватні заходи" / REUTERS

Президент Білорусі, статус якого не визнає Євросоюз та низка інших держав, заявив, що вважає оголошену опозицією Координаційну раду «захопленням влади з усіма наслідками, що витікають».

Читайте такожУ МВС Білорусі підтвердили загибель ще одного протестувальника

Про це він повідомив на засіданні РНБО Білорусі, цитує державне видання Белта.

Відео дня

Він заявив, що новий елемент для передачі влади мирним шляхом – це спроба заколихати владу.

«Вони (опозиція – УНІАН) нам підкидають інший бік. І вимагають ні багато ні мало – передати їм владу. Значить, ми це розцінюємо однозначно: це спроба захопити владу з усіма наслідками», – відповів Лукашенко.

Лукашенко також пригрозив, що щодо членів Координаційної ради «будемо вживати адекватні заходи».

«У нас достатньо цих заходів, щоб охолодити деякі гарячі голови», – додав він, обізвавши опозиціонерів «колишніми, ображеними, які колись походили у владі, а насправді відверто божевільні нацисти».

Координаційну раду для забезпечення передачі влади ініціювала 14 серпня лідерка об’єднаної опозиції Світлана Тихановська. Ввійти до складу ради вона запропонувала представникам активної громадськості й «шанованим білорусам».

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його головний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • З 9 серпня, за даними МВС Білорусі, в різних містах країни були затримані близько 7 тисяч учасників акцій. 13 серпня їх почали випускати з ізоляторів.
  • За даними правозахисників, під час вуличних акцій в Білорусі в результаті дій силовиків загинули мінімум п'ять осіб, ще семеро перебувають у критичному стані в реанімації, близько 200-300 затриманих правозахисники вважають політв'язнями.
  • 15 серпня Лукашенко після телефонної розмови з Путіним заявив, що президент РФ пообіцяв всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки країни. Раніше Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні.
  • 16 серпня після ще однієї телефонної розмови в прес-службі Лукашенко заявили, що вони з Путіним мають намір спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".