Угорщина приєдналася до закликів провести нові вибори в Білорусі

Президенти країн "Вишеградської четвірки" закликають владу Білорусі обрати шлях політичного урегулювання і не порушувати права людини й людські свободи.

Президенти країн "Вишеградської четвірки" (Чехія, Польща, Словаччина та Угорщина) підтримують проведення нових виборів президента у Білорусі, які мають бути вільними, справедливими й демократичними.

Відповідна заява опублікована на сайті президента Польщі Анджея Дуди.

Зокрема вони висловилися за мирне урегулювання нинішньої кризи у Білорусі в законних рамках.

Читайте такожЛітак Лукашенка вилетів у бік Росії та повернувся до Мінська

Президенти "Вишеградської четвірки" "закликають владу Республіки Білорусь відкрити шлях до політичного урегулювання і дотримуватися фундаментальних прав людини та свобод, одночасно утримуючись від застосування сили проти мирних демонстрантів".

Разом з тим, вони заявляють про підтримку "права народу Білорусі на проведення вільних, справедливих і демократичних президентських виборів"

Крім того, президенти "Вишеградської четвірки" вітають скликання сьогоднішньої відеоконференції лідерів країн-членів ЄС для вжиття усіх необхідних заходів відповідно до заяви віце-президента Європейської комісії, високого представника Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля, аби започаткувати діалог між представниками білоруської влади та суспільства, а також розглянути заходи солідарності з народом Білорусі.

Також вони закликають будь-якого іноземного суб'єкта утриматися від дій, котрі можуть підірвати незалежність і суверенітет Білорусі.

Угорщина відома своєю неоднозначною позицією щодо ситуації в Білорусі. Так, за словами європейського чиновника, Будапешт до останнього не погоджувався на санкції щодо причетних до насильств щодо протестувальників, однак блокувати заяву глав країн-членів ЄС про намір ввести санкції проти Мінська не став.

Що відбувається в Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. Також з 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк. Світлана Тихановська під тиском силовиків була змушена записати відео, де закликала громадян не виходити на протести.
  • 11 серпня вона покинула Білорусь і знаходиться в Литві. У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, чимало з них при затриманні і в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати. 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі провели страйк.