Протести у Мінську / фото REUTERS

Питання введення санкцій ЄС проти осіб, причетних до розгону протестувальників у Білорусі, ймовірно, вирішать вже наприкінці літа – за кілька днів після екстреного засідання глав МЗС країн-членів блоку 28-29 серпня.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на кілька джерел.

Німеччина, Литва, Латвія, Швеція та Австрія вже висловилися на користь санкцій. Найбільшим скептиком щодо цього була Угорщина, що у четвер закликала ЄС «продовжувати діалог з Білоруссю й уникати її остракізму».

Відео дня

Читайте також"Вони просто знищують людей": білоруський міліціонер після звернення до колег покинув країну (відео)

Водночас Будапешт не став блокувати заяву від імені всіх країн-членів ЄС цього тижня. У документі конкретно згадували санкції «проти осіб, відповідальних за насильство, необґрунтовані арешти й фальсифікацію виборів».

«Не було ніяких сигналів того, що якась країна ЄС захоче заблокувати деякі обмежувальні заходи, оскільки насильство є кричущим», – додав поінформований чиновник ЄС.

Найголовніше, зауважує він, ЄС треба оцінити необхідний рівень тиску на Лукашенка, щоб той не побачив єдину альтернативу залишитися при владі в «обіймах Росії».

У п’ятницю остаточного рішення ще не буде, проте питання закриють, імовірно, протягом кількох днів після чергового обговорення між міністрами закордонних справ ЄС у Берліні 27-28 серпня.

Санкції проти Білорусі: що відомо

Олександр Лукашенко / REUTERS
  • Санкції проти Білорусі у вузькому варіанті будуть застосовані лиш щодо деяких посадовців білоруської ЦВК та сил безпеки. У ширшому варіанті йдеться про накладення санкцій на державних чиновників, зокрема міністра внутрішніх справ.
  • Санкції полягатимуть у забороні на поїздки й замороження активів на території Євросоюзу.
  • Поки ЄС зважує ці варіанти, Польща закликала підтримати протестувальників, зокрема й шляхом посередництва між Лукашенком і народом. Варшава хвилюється, аби Росія не змогла скористатися виснаженням Білорусі, як це вона зробила під час Євромайдану в Києві 2013-2014 рр., та не повторила сценарій анексії території чи введення своїх військ для дестабілізації держави.
  • Це свідчить про те, що вузький набір санкцій наразі є більш імовірним, переконані співрозмовники Reuters.
  • На сьогодні обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі полягають в ембарго на поставку зброї, а також заборону на експорт обладнання, що може бути використаним для внутрішніх репресій.