Меркель обговорила з Путіним протести в Білорусі

Канцлер підкреслила, що білоруський уряд повинен утриматися від насильства проти мирних протестувальників.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорила з російським президентом Володимиром Путіним протести в Білорусі й насильство з боку силовиків щодо демонстрантів.

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду Німеччини.

Читайте такожУ Тихановської кажуть, що вона повернеться до Білорусі

«Канцлер підкреслила, що білоруський уряд повинен утриматися від насильства проти мирних протестувальників, негайно звільнити політичних в’язнів і вступити у міжнаціональний діалог з опозицією та суспільством задля подолання кризи», – інформують у прес-службі.

Інші деталі телефонної розмови не повідомляються.

Раніше телефонну розмову з Путіним кілька разів мав Олександр Лукашенко, чию перемогу на президентських виборах в Білорусі Захід не визнає. Тоді обидва співрозмовники погодилися діяти спільно у випадку загострення ситуації й посилення протестного руху всередині Білорусі.

Росія «підтримує» Лукашенка: що відомо

  • Росія стала однією з перших країн світу, яка привітала Лукашенка з буцімто перемогою на виборах президента Білорусі. Тоді як від цього відмовилися Польща, Литва й Латвія. Україна вітати Лукашенка теж не стала. Пізніше ЄС визнав вибори у Білорусі сфальсифікованими, а самого екс-президента – персоною нон-грата.
  • Паралельно Захід готує пакет санкцій щодо осіб, причетних до насильства й вбивства протестувальників у перші дні демонстрацій.
  • Водночас ЗМІ пишуть про рух колон з російськими військовими в бік кордону Білорусі. Напередодні кілька літаків Військово-повітряних сил Республіки здійснили польоти на російські бази.
  • Побоювання щодо втручання у ситуацію в Білорусі Росії та розгортання «кримського сценарію» неодноразово висловлювали як європейські дипломати, так і політологи.