МЗС Білорусі емоційно відреагувало на невизнання Україною легітимності Лукашенка

При цьому в МЗС наголосили, що продовжать підтримувати «братський український народ».

Міністерство закордонних справ Білорусі стверджує, що «деякі вигадані окремими акторами процедури зовнішньої легітимації зі всіх точок зору нікчемні».

Так МЗС відреагувало на невизнання низкою країн, зокрема й Україною, легітимності президентства Олександра Лукашенка.

Читайте такожПутін не привітав Лукашенка з інавгурацією

У держструктурі заявили, що народ самостійно обрав Лукашенка, тому республіка не потребує визнання Заходом і сусідами його статусу, і що це «ніяким чином не відображає думку більшої частини міжнародної спільноти».

Також МЗС Білорусі згадало у цьому контексті й Україну.

«Особливий подив викликає поведінка наших українських сусідів, які вже навіть не намагаються приховати несамостійність в ухваленні своїх зовнішньополітичних рішень і не припиняють потік заяв зі своїми «просунутими» оцінками чомусь нашої внутрішньополітичної ситуації», – йдеться в офіційній заяві білоруської сторони.

У Білорусі позицію Києва назвали «модним трендом», хоч республіка начебто «щиро й безкорисно» його підтримує, зайнявши «незалежну та самостійну позицію».  При цьому в МЗС наголосили, що продовжать підтримувати «братський український народ».

Протести в Білорусі та інавгурація Лукашенка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня у Мінську відбулася інавгурація Лукашенка.
  • Глави МЗС більшості європейських країн заявили, що вважають результати виборів у Білорусі нелегітимними.
  • У різних містах Білорусі 23 вересня після інавгурації Олександра Лукашенка громадяни вийшли на масові протести, наймасштабніші відбуваються у Мінську. Там майже одразу почався силовий розгін акції та затримання.