Мінські опозиціонери в Києві: вивезення Колеснікової спершу було сценарієм білоруських спецслужб

оновлено

За словами чоловіків, їх затримали одразу, які тільки вони покинули квартиру Колесникової, щоб оглянути помешкання після появи інформації про викрадення політика.

Члени Координаційної ради Антон Роднєнков та Іван Кравцов заявили, що силовики Лукашенка спершу самі насильно намагалися вивезти лідерку опозиції Марії Колеснікової з території Білорусі, проте та порвала свій паспорт і зірвала плани спецслужб.

Про це вони розповіли на прес-конференції у Києві.

Зникнення Колесникової 7 вересня: що сталось насправді

За словами чоловіків, їх затримали одразу, які тільки вони покинули квартиру Колесникової, щоб оглянути помешкання після появи інформації про викрадення політика.

Читайте такожУ Білорусі люди в масках затримали учасників акції на підтримку Колеснікової (фото, відео)

З ранку до пізнього вечора опозиціонерів перевозили у різні відділення правоохоронних органів. Урешті обидва опинилися у Департаменті з фінансових розслідувань Комітету державного контролю Білорусі.

Іван Кравцов зазначив, що в цей момент йому показали документ, який нібито свідчив про його махінації на попередній роботі. Крім того, невстановлені люди цікавилися можливістю вивезення Колесникової за кордон.

«Вони це пояснювали необхідністю деескалації. Один з варіантів – щоб на моєму особистому авто переїхали кордон. Наша позиція була ж така: ми повинні знаходитися поряд з подіями у Білорусі», – пояснив він, додавши, що опозиціонерка ніколи б не погодилася покинути республіку.

Наприкінці розмови Кравцову стало зрозуміло, що Колеснікову таки доставлять на кордон.

Що сталось на кордоні

Близько 23:00 обох чоловіків посадили в мікроавтобуси.

«Нас повезли в комітет державної безпеки. Тому я маю підстави вважати, що Колеснікова 7 вересня перебувала саме там. І ми виїхали у бік українського кордону на пункті Олександрівка», – сказав Кравцов.

Опозиціонерам погрожували відкриттям кримінальної справи.

За словами Антона Роднєнкова, люди в масках запропонували їм «найкраще рішення».

«… що ми всі разом в автобусі поїдемо в бік України, а потім пересядемо в авто Івана. І що до нас підсяде Колесникова», – уточнив чоловік, зауваживши, що зі спецслужбами навіть обговорили деталі.

На шляху до кордону направили авто з великим супроводом.

Читайте такожЛукашенко назвав умову проведення дострокових виборів у Білорусі

Марію Колеснікову підвели до авто вже на нейтральній території. У цей момент силовики віддали опозиціонерам паспорти. Івану Кравцову, якого посадили за кермо, наказали не зволікати й одразу рушати.

«ЇЇ (Колеснікову – УНІАН) насильно заштовхали на заднє сидіння. Вона кричала, що вона нікуди не поїде. Свій паспорт вона порвала і викинула у вікно. Після цього вона відкрила вікно і вийшла через заднє вікно і пішла у бік білоруського кордону», – зазначив Іван Кравцов.

Після витівки опозиціонерки автомобіль чоловіків почали оточувати.

«Після паспорта виникла пауза. Нас намагалися затримати ще раз. І в якийсь момент до нас підійшли вже нам відомі люди (за допитами – УНІАН). З лісу почав виїжджати синій мікроавтобус, і я натиснув на газ. І ми виїхали зі співробітників, які нас оточували. Вони влаштували за нами гонитву», – відповів Кравцов.

Іван Кравцов та Антон Роднєнков виїхали з території Білорусі, про що вранці 8 вересня повідомили білоруські прикордонники. За словами влади, чоловіки прорвалися крізь кордон, залишивши у республіці колегу Марію Колеснікову. Проте цю інформацію підтвердити не змогли.

Зникнення Колеснікової: що відомо

  • Очевидиця викрадення Анастасія розповіла, що опозиціонерку викрали біля Національного художнього музею - невідомі посадили її в мікроавтобус з написом «Зв'язок» і відвезли в невідомому напрямку.
  • Прес-секретар Координаційної ради Антон Роднєнков сказав, що Марія була одна в центрі міста у справах. Про її зникнення Роднєнков дізнався від ЗМІ, і став з'ясовувати, де знаходиться Марія. Пізніше телефон Роднєнкова також став недоступний.
  • З'явилася також інформація про затримання члена Координаційної ради опозиції Андрія Єгорова. Напередодні під час протестних акцій затримана і керівник громадського екологічного об'єднання "Екодім" Ірина Сухій.
  • Мінська міліція заявляє, що не затримувала Марію Колеснікову. Офіційний представник МВС республіки Ольга Чемоданова заявила, що поки нічого не може повідомити про передбачуване затримання члена президії КС.
  • У штабі Бабарика 8 вересня уточнили, що Колеснікова затримана і знаходиться в Мозирському прикордонному загоні.