Держдума РФ розірвала Договір про звичайні збройні сили в Європі: Медведєв "розкрив карти"

Заступник глави Радбезу Росії стверджує, що його країна буде максимально нарощувати випуск озброєнь.

Російська Держдума вирішила розірвати важливий договір, який стосується розміщення озброєнь.

Деносований Договір про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), повідомила "Медуза". Заступник глави Радбезу РФ Дмитро Медведєв в Telegram вже "розкрив карти". Російський чиновник стверджує, що його країна тепер буде "максимально збільшувати випуск озброєнь, військової та спеціальної техніки та засобів ураження".

"Держдума денонсувала ДЗЗСЄ. Туди йому і дорога. Цей документ втратив для нас актуальність ще у 2007-му. Але тепер і за лінією раніше припинених міжнародних зобов'язань нам ніщо не заважає розміщувати нашу зброю там, де ми хочемо, для захисту "національних інтересів". Включаючи нашу російську частину Європи", - написав він.

Що таке Договір про звичайні збройні сили в Європі - це варто знати

ДЗЗСЄ 19 листопада 1990 року в Парижі підписали повноважні представники 16 держав-учасниць НАТО (США, Канада, Великобританія, Франція, Бельгія, Німеччина, Данія, Ісландія, Греція, Іспанія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Португалія і Туреччина) і шість держав-учасниць Організації Варшавського договору (СРСР, Болгарія, Угорщина, Польща, Румунія і Чехословаччина). Документ набув чинності 9 листопада 1992 року. Варто зазначити, що Росія - правоприймачка СРСР.

Договором встановлюється рівновага звичайних армій різних блоків на нижчому рівні, одночасно обмежуючи можливості розміщення їх звичайних озброєнь уздовж лінії зіткнення між блоками і таким чином перешкоджає створенню потенціалу для раптової атаки і ведення великомасштабних наступів на європейській території.

У 2007 році РФ призупинила дію ДЗЗСЄ, а 10 березня 2015-го країна заявила про вихід з Договору. 10 травня 2023 року російський диктатор Володимир Путін випустив розпорядження в якому йшлося, що РФ денонсує документ.

Вас також можуть зацікавити новини: