Партія Орбана розвішала в Угорщині білборди з критикою фон дер Ляйєн: як вона відреагувала

Речник Єврокомісії зазначив, що фон дер Ляйєн "навіть бровою не повела".

Правляча партія Угорщини "Фідес", яку очолює прем’єр-міністр Віктор Орбан, встановила білборди в країні , що спрямовані проти президентки Єврокомісії Урсули фогн дер Ляйєн. Як повідомляє Reuters, білборди в рамках передвиборчої кампанії до Європейського парламенту в червні наступного року були встановлені за одну ніч.

Вони зображують фон дер Ляйєн разом із Алексом Соросом, сином ліберального фінансиста угорського походження Джорджа Сороса, постійного об’єкта ворожнечі з боку партії Орбана "Фідес". На білбордах також розміщене гасло: "Не танцюймо під їхню дудку". 

Реакція Єврокомісії

Водночас, за словами головного речника Європейської комісії Еріка Мамера, сама Урсула фон дер Ляйєн нейтрально відреагувала на розміщення таких білбордів.

"Я показав фото президенту. Вона й бровою не повела… абсолютно байдуже. Давайте прояснимо: ми знаємо, що це не вперше, можливо, не востаннє, у нас є справи. У нас є кризи, якими потрібно керувати, у нас є політика, яку потрібно впроваджувати, Угорщина є частиною Європейського Союзу... Вона сидить за столом переговорів", - цитує Мамера The Guardian.

Зазначається, що подібні білборди, на яких зображений попередник фон дер Ляйєн Жан-Клод Юнкер разом із старшим Соросом, викликали критику з боку Брюсселя в 2019 році. Партія "Фідес" зняла їх після погроз виключити її з Європарламенту.

Відносини Угорщини та ЄС

Раніше влада Угорщини запустила всенародну "консультацію" – поштове опитування громадян, за допомогою якого уряд Віктора Орбана має намір отримати схвалення від угорців свого протистояння з Європейським Союзом та Україною. У всіх запитаннях, крім одного, перший варіант відповіді полягає в підтримці дій Віктора Орбана та запереченні політики Європейського Союзу, другий навпаки – у підтримці ЄС. 

Раніше Орбан порівняв членство країни в ЄС із радянською окупацією та заявив, що Євросоюз хоче позбавити Угорщину ідентичності шляхом нав'язування моделі ліберальної демократії, яку самі угорці відкидають. 

На черговий випад Орбана віце-президент Європейської Комісії, Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель відповів, що Угорщину в ЄС ніхто не тримає.

Вас також можуть зацікавити новини: