Пентагон запустив сайт із відстеження військової допомоги від США, що виділяється Україні

На сайті американці зможуть отримати інформацію, як здійснюється контроль над зброєю та обладнанням, які США надають Києву.

Управління генерального інспектора Пентагону у вівторок запустило новий вебсайт, щоб надати американцям більше інформації про нагляд за американською зброєю та обладнанням, які постачають в Україну.

Як пише The Hill, новий веб-сайт, запущений у координації з офісом генеральних інспекторів Державного департаменту США та Агентства США з міжнародного розвитку, з'явився на тлі того, що республіканці в Конгресі продовжують перешкоджати виділенню нових коштів для України та ставлять собі запитання про те, чи ведеться належний облік зброї, яку постачають в охоплену військовими діями країну.

Сайт Ukraine Oversight надає інформацію про роботу 20 американських агентств з нагляду, які відомі як "Міжвідомча робоча група з нагляду за Україною". Вони стежать за тим, щоб надана Україні допомога використовувалася за призначенням. На сайті також розміщена контактна інформація, що дає змогу повідомляти про будь-які заяви про шахрайство, розтрати або зловживання, пов'язані з допомогою Україні.

Генеральний інспектор Пентагону Роберт Сторч (Robert Storch) у своїй заяві сказав, що веб-сайт - це "зручний універсальний інструмент, де люди можуть дізнатися більше про наші великі зусилля з нагляду за використанням доларів платників податків для допомоги США Україні". На сайті є привітальна сторінка з відеороликом, що описує зусилля Міжвідомчої робочої групи з нагляду за Україною, а також вступна інформація про війну в Україні та підтримку США.

У ньому також є добірки фактів про те, скільки США надали Україні допомоги з моменту вторгнення Росії в країну у 2022 році - 113,4 мільярда доларів, - а також детальна інформація про проєкти нагляду з боку агентств, яким доручено стежити за тим, щоб зброя не використовувалася не за призначенням.

Республіканці вже давно порушують питання про мільярди доларів, що спрямовуються в Україну, зокрема про те, чи здійснюється належний нагляд. Офіс Сторча виявив деякі проблеми з відстеженням допомоги Україні, але не виявив кричущих випадків марнотратства, шахрайства або нецільового використання.

Діана Шоу, виконувачка обов'язків генеральної інспекторки Державного департаменту, заявила, що "нагляд за Україною є нашим пріоритетом номер один", і привітала новий вебсайт як новий інструмент, що "допомагає інформувати американських платників податків".

Допомога Україні від США - деталі

Республіканці в Конгресі США серйозно розглядають, як один із можливих варіантів вирішення багатомісячної боротьби за підтримку України, надання принаймні частини допомоги у вигляді позики, пише Politico.

Зазначається, що така ідея обговорюється вже кілька тижнів, натхненна нещодавніми заявами колишнього президента Дональда Трампа.

Вас також можуть зацікавити новини: