Сьогодні помер принц Філіп: біографія і діяльність Единбурзького герцога

Згадуємо, чим відомий герцог Единбурзький.

Сьогодні стало відомо про смерті принца Великобританії Філіпа Маунтбеттена, чоловіка королеви Єлизавети II. Причину його смерті палац поки не називав. Герцогу було 99 років. 

Принц Філіп був батьком дочки і трьох синів. Він був відомий екстравагантним гумором і прагматичним характером, а також складною долею.

Біографія принца Філіпа

Філіп є сином грецького принца Андрія, який має родинні зв'язки з російською королівською династією Романових. Його мати принцеса Аліса - племінниця російської імператриці Олександри Федорівни. При народженні Філіп отримав титул принца Грецького і Данського. 

Сім'я Філіпа була вигнана з Греції після зречення грецького короля від престолу. Філіп навчався в школах різних європейських країн і здобув освіту моряка, а в юнацтві пройшов через Другу світову в морському флоті. 

Під час навчання у військово-морському коледжі в Дартмуті 18-річний Філіп познайомився з двома британськими принцесами і чотириюрідними сестрами - Маргрет і своєю майбутньою дружиною Єлизаветою. Єлизавета при знайомстві закохалася в юнака і між ними зав'язалося таємне листування. 

Після війни пара вирішила одружитися. Батько Єлизавети згнітивши серце дав благословення на шлюб. Заради шлюбу Філіп відмовився від титулу принца грецького і данського і прізвища свого роду. Батько Єлизавети VI дарував майбутньому зятю титул герцога Единбурзького.

У їхньому шлюбі народилося четверо дітей: Чарльз, принц Уельський (1948), принцеса Анна (1950), принц Ендрю, герцог Йоркський (1960) і принц Едвард, граф Уессекскій (1964). Шлюб Філіпа і Єлизавети став найдовшим в історії британської монархії. Після весілля в 1952 році Філіп повністю присвятив себе службі королівській родині.

Цікаві факти про принца Філіпа

  • За словами королеви Єлизавети, чоловік завжди був для неї опорою в справах. Він супроводжував королеву в ділових поїздках і часто сам представляв корону в різних організаціях.
  • Філіп також протегував багатьом благодійним організаціям і був ректором Кембриджського та Единбурзького університетів.
  • Крім морської освіти Філіп мав ліцензію пілота. Він здійснив дві навколосвітні подорожі на яхті.
  • Принц не раз привертав увагу журналістів своїми колючими жартами, не політкоректними висловлюваннями і чорним гумором. Наприклад, одного разу він сказав британським студентам, які проходили навчання в Китаї, таку фразу: "Якщо залишитеся тут надовго, всі станете косоокими".

Вам також може бути цікаво: