"Діяти будемо жорстко": очільник КДБ Білорусі заявив про підготовку до "гарячої війни"

Зокрема, він не виключає такого варіанту під виглядом гуманітарної місії.

Очільник Комітету державної безпеки Білорусі Іван Тертель заявив про підготовку до "гарячої війни".

Читайте також"До останнього омонівця": Лукашенко пообіцяв битися за Білорусь

Як повідомляє видання «Наша Нива», про це Тертель заявив під час виступу перед робітниками і керівництвом підприємства «Гродно-Азот».

"Ми готуємося до весни, знаємо, як буде розвиватися ситуація, діяти будемо жорстко. Справедливо, але жорстко. Будемо готуватися до гарячої війни, не виключаємо і такого варіанту під виглядом гуманітарної місії. Цей непростий період буде 1,5-2 роки", - заявив Тертель.

Він зазначив, що Білорусь перебуває "на розломі інтересів Сходу і Заходу".

"Польща називає нас своїм «підчерев'ям». Росія нас називає «Смоленські ворота», прямий вихід до Москви. Хто буде контролювати Білорусь, той буде домінувати в регіоні. Якщо Росія тут буде домінувати - це буде серйозний удар по Україні. Ми знаходимося в центрі поділу світу", - зазначив він.

Тертель стверджує, що в Білорусі "був реалізований жорсткий сценарій «кольорової революції», до якого ми були готові".

"Без сильної, жорсткої влади у Білорусі шансів не буде. Може, не всім це подобається", - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 2 жовтня Євросоюз увів санкції проти 40 білоруських чиновників, згодом, 6 листопада - ще проти 14, а також Олександра Лукашенка. Рішення про введення обмежувальних заходів вжито через придушення мирних протестів і фальсифікації результатів президентських виборів.

Вибори та протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тіхановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили запровадити санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • 2 жовтня Європейський Союз офіційно запровадив санкції проти 40 представників режиму Лукашенка, причетних до придушення мирних протестів та фальсифікацію президентської виборчої кампанії у Білорусі. У списку самого Лукашенка не було.
  • 13 жовтня Тіхановська оголосила Лукашенку народний ультиматум. Лідер білоруської опозиції заявила, що до 25 жовтня мають виконати три вимоги: Лукашенко повинен оголосити про відставку, має припинитися насильство на вулицях, мають звільнити всіх політв'язнів.
  • 6 листопада Європейський союз ввів санкції проти Олександра Лукашенка і 14 білоруських чиновників. Як зазначено на сайті Європейської Ради, в цілому санкції введені проти 59 осіб з Білорусі.
  • 17 грудня Європейський Союз затвердив третій пакет санкцій щодо режиму Олександра Лукашенка.