Лукашенко про санкції країн Балтії: їм дали команду, вони й гавкнули

Лукашенко впевнений, що сильніші країни знають, що з Білоруссю "не варто задиратися".

Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь введе санкції проти країн Балтії у відповідь та економічні обмеження з їхнього боку.

Про це він повідомив під час візиту Барановичів, цитує Белта.

Читайте такожУ Білорусі силовики заблокували виш зі студентами (фото, відео)

Лукашенко впевнений, що сильніші країни знають, що з Білоруссю «не варто задиратися, бо вона може перекрити кордон під Брестом і Гродно, і німецькі вантажі не зможуть так легко потрапити на Схід».

Тому, переконаний білоруський глава, «слабшим країнам Балтії була дана вказівка виступити проти Білорусі».

«Їм дали команду «фас», вони й гавкнули з-під паркану. Я так оцінюю», – заявив Лукашенко.

Також він стверджує, що реформи в цих країнах після розпаду СРСР стали причиною різкого скорочення населення.

«Тому хай вони акуратніше накатують на Лукашенка і Білорусь, бо отримають від свого ж народу так у зуби, що цих зубів не залишиться», – різко виступив Лукашенко.

При цьому він підтвердив, що країні «трішки буде невигідно» переорієнтувати свої вантажі з балтійських портів на Росію у рамках санкції проти країн Балтії, проте «ми завжди можемо домовитися з росіянами по тарифах, і вони від обсягів перевалки вантажів все одно отримають вигоду».

Раніше МЗС Литви пропонувало ввести національні санкції щодо більш ніж сотні білоруських чиновників, а також щодо президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Білоруський глава заявив про дзеркальну відповідь: переорієнтацію своїх вантажів з балтійських портів.

Своєю чергою у Литві зауважили, що таке рішення Лукашенка дорого обійдеться самій же Білорусі.

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли згоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Микола Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.