Протести в Білорусі спалахнули 9 серпня / Радіо Свобода

Лінгвістичний університет у Мінську перекрили силовиками – після того, як студенти вийшли на вулиці з протестами за переобрання президента Білорусі. При цьому у самому закладі, як і за дверима, опинилися десятки молодих людей.

Читайте такожУ Кремлі анонсували зустріч Путіна і Лукашенка

Відповідні фото й відео з’явилися у Telegram-каналах білоруських видань.

Відео дня

На одному з відео представник адміністрації заявив, що виш попередили: якщо студенти не заспокояться, силовики зайдуть всередину.

За словами одного зі студентів, молодь зібралася біля головної будівлі вишу з протестом. Проте коли під’їхали силовики, адміністрація намагалася закрити прохідну, щоб студенти не змогли у випадку затримань забігти у приміщення.

«Урешті одні студенти не можуть вийти і піти додому, інші студенти не можуть сховатися в університеті. Тут просто стояли співробітники ОМОНу і не пускали. Коли співробітники ОМОНу відійшли, до будівлі почали запускати по одному», – сказав хлопець.

У самому ж центрі білоруської столиці почалися масові затримання демонстрантів. Проте акція протесту студентів лише посилюється: ЗМІ повідомляють про об'єднання кількох колон молоді. 

Протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли згоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Микола Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.