Die Zeit: Німеччина не змусить ЄС "воювати" зі США за "Північний потік-2"

Російський газопровід залишиться виключно німецькою проблемою, попри спроби лояльних до Москви політиків налаштувати весь союз проти американських санкцій.

Партія "Лівих" запросила його. Після довгої перерви колишній канцлер Німеччини Герхард Шрьодер знову з'явився у Бундестазі. Він взяв участь в публічних слуханнях Комітету з питань економіки, присвячених новим санкціям США проти газопроводу "Північний потік-2" й компаній, які пов'язаним з ним.

В очах "Зелених", лібералів й християнських демократів Шрьодер - опальна фігура. Будучи головою ради директорів "Північного потоку-2", він точно не може претендувати на роль незалежного експерта, - пише Die Zeit. Через переповнений зал комітету журналістів попросили залишити приміщення й дивитися трансляцію. Зрештою, очікуваний спектакль скасували. Колишньому канцлеру дозволили говорити лише тоді, коли депутати ставили йому питання.

Читайте також"Ми повинні захистити країну від Росії": Трамп розкритикував "Північний потік-2"

І ось в таких випадках він починав розповідати про всі переваги, які російська "труба" несе Західній Європі, й про велику ціну зупинки будівництва під тиском санкцій США. Депутати від "Зелених" і "Вільних демократів" поставили під сумнів участь Шрьодера в слуханнях, оскільки він російський лобіст, який працює на російську фірму. На це екс-канцлер відповів, що його запросили в комітет, тому він прийшов.

Видання пише, що якщо Конгрес схвалить нові санкції проти газопроводу, компанії, причетні до його побудови, а також органи сертифікації відчують на собі покарання з боку США. Понад 120 компаній з Німеччини й інших країн Європи працюють або працювали над "Північним потоком-2". Тож їхня діяльність й багатомільярдні інвестиції під загрозою. У санкцій є всі шанси вступити в дію. Тому що республіканці й демократи їх однаково підтримують.

І чим міцнішою стає рішучість обох партій у Вашингтоні у запровадженні санкції проти Німеччини, тим більшою стає недовіра до США в Берліні. Політичні табори зближуються, свідченням чого стало засідання комітету. До цього часу німецькі політики сварилися через "Північний потік-2". Соціал-демократи підтримували російський проект, багато членів ХДС/ХСС скептично ставилися до нього, а "Зелені" були ярими критиками. Але тепер всі вони об'єдналися проти американських санкцій. Експерти кажуть, що вони порушують міжнародний закон.

Читайте такожПомпео: Північний потік-2 веде Німеччину й ЄС у глибоку залежність від Росії

Саме тому Шрьодеру не довелося слухати критику про його роль у втіленні енергетичних проектів Росії. Замість цього він зміг вимагати запровадження санкцій ЄС проти США, щоб захистити "Північний потік-2". За його словами, санкції проти російської "труби" - це лише початок широкої політизації торговельних відносин. Саме тому федеральний уряд Німеччини повинен вже зараз "натиснути" на Єврокомісію, щоб запустити механізм санкцій.

"Опір починається!", - проголосив Шрьодер.

Але мало хто його підтримав. Наприклад, представник "Східного комітету німецької економіки" Міхаель Хармс хоч і підтримав переговори в Брюсселі й Конгресі США, не став підтримувати ідею запровадження санкцій ЄС у відповідь. 

Загалом, мало що вказує на можливість спільних європейських дій в цьому питанні. Зрештою, Польща закликала США ще жорсткіше покарати "Північний потік-2".

Читайте такожBloomberg: Росія просить у Данії дозвіл добудувати "Північний потік-2" новими кораблями

А після оновлення в 2019 році європейської газової доктрини, яка обмежує право "Газпрому" використовувати новий трубопровід, навіть Франція не стала на бік Німеччини. Хоча в проекті "Північний потік-2" бере участь французький концерн.

Тому Німеччині не варто розраховувати на солідарність всіх 27 країн ЄС. Експерт Європейської ради міжнародних відносин Джонатан Хакенбройх порадив обговорювати в Брюсселі не "Північний потік-2", а самі американські санкції. Але російський трубопровід лишиться, перш за все, проблемою Німеччини.