Орбан назвав умову, за якої ЄС стане "рівнею" Росії

За словами угорського прем'єра, союзу краще було б нарощувати військову силу, щоб змусити Москву поважати себе.

Євросоюз повинен відмовитися від санкцій проти Росії, - вважає прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Натомість він пропонує відновити торгівлю з Москвою і створити європейську армію, яка могла б протистояти військовій могутності Кремля.

Читайте такожMorning Consult: Опір санкціям США проти "Північного потіку-2" заснований на брехніПро це пише Reuters, журналісти якого взяли інтерв'ю в голови угорського уряду. На питання про те, чи повинен ЄС запровадити нові обмеження проти Росії за отруєння опозиціонера Олексія Навального, Орбан відповів, що не бачить в цьому потреби.

"З угорської точки зору, ми не бачимо, чому ми повинні це зробити. Але якщо Євросоюз виступить з такою ініціативою, ми готові її розглянути", - сказав він.

Євросоюз запровадив санкції проти Росії після того, як вона анексувала український Крим в 2014 році. Вони були посилені після російського військового вторгнення на схід України, в результаті якого загинуло більше 13 тисяч людей. Ці обмеження вдарили по енергетичному, фінансовому й оборонному секторах РФ. ЄС також заборонив вести бізнес з окупованим Кримом, а також склав "чорний список" російських громадян і компаній, які підривають стабільність України.

"Те, що ми робимо з санкціями проти Росії - це не розумна політика. Нам варто було б бути дуже потужними у військовому полі, щоб відповісти Росії, і дуже відкритими до співпраці у торгівлі. А ми дуже слабкі з військової точки зору і дуже жорсткі в торгівлі", - сказав Орбан.

Читайте такожУ Сенаті США запропонували ввести санкції проти Росії через отруєння НавальногоВ кінці 2017 року більшість країн ЄС на чолі з Німеччиною і Францією підписали оборонний пакт. Згідно з ним, європейські столиці повинні профінансувати й розробили разом оборонне обладнання. Це стало демонстрацією єдності після того, як Велика Британія проголосувала за вихід з ЄС. Але прогресу у виконанні цих домовленостей не багато. І їхнє реальне втілення може зайняти десятиліття чи й більше.

"Якщо ми хочемо рівних відносин з Росією, нам потрібна велика військова сила в Європі", - сказав Орбан, який підтримує досить тісні відносини з Володимиром Путіним.

Він також сказав, що ЄС не повинен вмовляти Кіпр підтримати санкції проти Білорусі. Союз тиждень тому закликав запровадити покарання для Мінська через фальсифікацію виборів й порушення прав людини. Але ухвалення таких рішень вимагає одностайної підтримки всіх 27 країн-учасниць. Але Нікосія заблокувала санкції проти Білорусі через окрему суперечку з Туреччиною.

Читайте такожУгорщина підписала зі США найбільшу в своїй історії угоду щодо купівлі озброєння"Не треба принижувати Кіпр. Їм не подобається ідея. Я не погоджуюся з цим, але така їхня позиція. Про санкції можна говорити знову і знову. І коли з'явиться одностайність, ми їх схвалимо. Але зараз немає згоди", - прокоментував Обран.

Він також додав, що Угорщина і ще три східних члена ЄС представили план економічної підтримки Білорусі голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн.

"Ми не хочемо, щоб повторилася ситуація з Україною, коли в нас була політична концепція і не було економічної", - пояснив прем'єр Угорщини.

Вас також можуть зацікавити новини: