"Нема на нього статті - треба вигадати": опубліковано запис, на якому імовірно обговорювали справу чоловіка Тихановської (аудіо)

Стверджується, що голос на записі належить колишньому главі МВС Білорусі Юрію Караєву.

Білоруський Правозахисний проект BYPOL опублікував аудіозапис, на якому імовірно обговорювалася необхідність позбавити волі блогера Сергія Тихановського - чоловіка кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської.

Читайте також"Тонни зброї з України": у Білорусі пояснили скандальну заяву Лукашенка

В опублікованому записі якийсь чоловік пояснює необхідність сфабрикувати кримінальну справу щодо людини, ім'я якої не називається.

Як стверджують в BYPOL, голос на записі належить колишньому главі МВС Білорусі Юрію Караєву, а мова йде саме про Сергія Тихановського.

"Цей бидлоган країну хотів розгойдати: на похилених парканах, будівництвах якихось передрайвиконкомів і-сільрад, як вони собі там п'ять рублів вкрали. Я говорив позавчора в інтерв'ю, що він, ця тварюка, в Росії бачив у багато разів гірше всі ці питання, але там він рот свій поганий не відкривав: "ми зі "мусорами" розберемося!». А тут приїхав на найтихішу ниву, на найпокірніше населення, на найкращих міліціонерів у світі!!! І почав:» "Мусора" там; - "ми розгойдаємо цю владу", бо бачив, що йому немає протидії.

Добре, що його хлопнули. Шкодую тільки, що пізно. Хоча ви ж у жовтні мою увагу на це звертали. Ми з комітетівськими працювали разом. І добре, що у всіх мудрості вистачило хоч колись його побачити і хлопнути. Нехай волає весь світ: - "по предєлу, по бєспрєдєлу". Така тварюка небезпечніша за всіх. Він небезпечніший за всіх цих Бабариків [імовірно йдеться про кандидата в президенти РБ Віктора Бабаріко - ред.]. Він руйнівник держави. Нема на нього статті - треба вигадати і посадити його надовго. Нехай там сидить! Нехай здохне там!",- йдеться у записі.

BYPOL опублікував й інші матеріали, що підтверджують політичну вмотивованість порушення кримінального переслідування Тихановського і його соратників.  Зокрема, назвав причетних до переслідування силовиків.

Справа Сергія Тихановського

  • Білоруський блогер і активіст Сергій Тихановський у травні оголосив про наміри балотуватися на пост президента країни, але ЦВК Білорусі відмовила йому в реєстрації. Тоді заявку на участь у виборах подала його дружина Світлана.
  • 29 травня його затримали. 4 червня силовики в ході обшуків виявили на дачі у Тихановського 900 тисяч доларів США. Його дружина Світлана заявила, що ніколи не бачила цих грошей.
  • На сьогодні Сергій Тихановський утримується в місцях позбавлення волі вже 7 місяців. Його дружина Світлана Тихановська виїхала з країни під тиском силовиків режиму Лукашенка.

Ситуація в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, зокрема з Польщі, Литви, України та США.
  • В Євросоюзі не визнали результатів виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Акції протесту в Білорусі тривають донині. Щонеділі силовики затримують протестувальників.