Президент Туреччини пригрозив почати нову військову операцію в Сирії

За словами президента Туреччини, Анкара продовжить вживати рішучих заходів до тих пір, поки не буде встановлена повна стабільність біля південних кордонів.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив почати нову військову операцію, якщо курдські формування не будуть виведені з півночі Сирії.

Про це він заявив на церемонії відкриття водосховища Рейханлі в прикордонній із Сирією південній провінції Хатай, повідомляє Анадолу.

"Підконтрольні терористам регіони в Сирії повинні бути звільнені, як було обіцяно. В іншому випадку Туреччина сама зробить це", - заявив Ердоган.

Він сказав, що Туреччина продовжить вживати рішучих заходів до тих пір, поки не буде встановлена повна стабільність біля південних кордонів.

Читайте такожWashington Post: Туреччина і Росія очолюють нову війну найманців

Ердоган підкреслив, що Туреччина не прийме жоден сценарій, який може призвести до чергової гуманітарної трагедії в Ідлібі.

"Країни, які не говорять ні слова про терористичні організації та їх покровителів, коли справа доходить до Туреччини, забувають про всі моральні принципи, права і закони. Однак це не зможе змусити нас відступити від свого шляху", - сказав Ердоган.

Військові операції Туреччини на півночі Сирії

  • У березні 2020 року Анкара почала наступ на сирійську армію, назвавши операцію "Весняний щит".
  • У жовтні 2019 року Туреччина почала на північному сході Сирії військову операцію "Джерело миру", яка проводилася в районах Сирії на схід від річки Євфрат проти сирійських курдів. Після переговорів зі США Туреччина погодилася припинити наступ на півночі Сирії на 5 днів для виходу курдських повстанців з прикордонних районів.
  • Ердоган заявляв, що сирійські курди повинні звільнити всю ділянку сирійсько-турецького кордону на схід від річки Євфрат до кордону Іраку, довжиною майже 440 кілометрів. Але представник США зазначив, що домовленість стосується ділянки кордону довжиною 120 кілометрів. Прес-секретар Ердогана підтвердив, що в домовленостях йдеться про ділянку довжиною в 120 кілометрів, проте Анкара хоче більшої території для "зони безпеки".
  • Після її початку американські війська в Сирії залишили райони, прилеглі до турецького кордону, а в частину контрольованих курдами районів увійшли війська сирійського президента Башара Асада, підтримуваного Росією.
  • 23 жовтня Туреччина оголосила про завершення військової операції на півночі Сирії.