Вбивство Хашоггі: США звинуватили принца та запровадили санкції проти 76 саудитів

Розвідка США заявляє, що наслідний принц Саудівської Аравії вважав журналіста загрозою королівству.

Наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман особисто схвалив вбивство журналіста Джамаля Хашоггі.

Про це йдеться у відповідному звіті розвідки США, пише НВ.

"За нашими оцінками, наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммад бен Салман схвалив операцію в Стамбулі із захоплення або вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі", - сказано в звіті.

Розвідка заявляє, що наслідний принц вважав журналіста загрозою королівству. Мухаммеда бен Салмана також звинувачують в численних порушеннях прав людини.

Після оприлюднення звіту держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив про запровадження санкцій щодо 76 громадян Саудівської Аравії: щодо цих осіб запроваджуються обмеження на в'їзд до США, повідомляє DW

Водночас щодо самого кронпринца бен Салмана США санкції не запроваджує.   

Читайте такожСША завдали авіаудару по Сирії

Вбивство Хашоггі: деталі злочину

Джамаль Хашоггі був по-звірячому вбитий бійцями спецгрупи з Ер-Ріяда у саудівському консульстві в Стамбулі в жовтні 2018 року. Досі невідомо, хто віддав наказ здійснити цей злочин. Мухаммед бін Салман взяв на себе відповідальність за те, що трапилося, проте заперечує, що він наказав убити журналіста.

У грудні 2019 року суд Саудівської Аравії засудив п'ятьох осіб до смертної кари у справі про вбивство Хашоггі. Ще троє засуджені в загальній складності до 24 років позбавлення волі за звинуваченням у спробі замести сліди злочину.