"Єдиний вихід": генсек ООН закликав ліквідувати будь-яку ядерну зброю

Режим ядерного роззброєння та нерозповсюдження має бути зміцнений.

На тлі ризику світової ядерної війни генеральний секретар Організації Об’єднаних націй Антоніу Гутерріш закликав країни світу працювати разом, щоб раз і назавжди стерти "пристрої руйнування" – ядерну зброю – з підручників історії.

"Єдиний спосіб усунути ядерну небезпеку – ліквідувати ядерну зброю", – сказав він.

За його словами, необхідним є також зміцнення режиму ядерного роззброєння та нерозповсюдження, в тому числі через Договори про нерозповсюдження ядерної зброї та заборону ядерної зброї, а також невідкладну ратифікацію договорів.

Гутерріш закликав використовувати "непідвладні часу інструменти діалогу, дипломатії та переговорів, щоб пом’якшити напруженість і покласти край ядерній загрозі". 

Загроза ядерної війни - це треба знати 

Світові лідери у публічних заявах наголошують, що ризик світової ядерної війни досі є. Експерти прогнозують, що це може бути як обмежений ядерний конфлікт, так і тотальна ядерна війна. Вони описали три сценарії того, якою буде ядерна війна з РФ.

Минулого тижня президент України Володимир Зеленський виступив з трибуни ООН і заявив, що Росія заслуговує на роззброєння і зараз, оскільки терористи не мають права володіти ядерною зброєю.

Вас також можуть зацікавити новини: