Зеленський виступив з трибуни ООН / скріншот

Президент України Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах Генеральної Асамблеї ООН.

"Україна віддала свій третій за величиною ядерний арсенал. Тоді світ вирішив, що Росія має стати хранителькою такої сили. Але подальша історія довела, що саме Росія найбільше заслуговувала на ядерне роззброєння ще тоді, в 1990-х. Росія заслуговує на роззброєння і зараз: терористи не мають права володіти ядерною зброєю", - заявив він.

На його думку, поки ядерна зброя лишається на своїх місцях, масове знищення набирає обертів:

"Росія перетворює на зброю багато інших речей, і ці речі використовуються не лише проти нашої країни, але й проти всіх ваших країн. Існує чимало конвенцій, які обмежують володіння та розповсюдження зброї, але не існує реальних обмежень на використання продовольства, енергії та інших речей як зброї".

Дебати Генеральної Асамблеї ООН - виступ Зеленського

Тимчасовий коридор у Чорному морі

Глава держави нагадав, що з початку повномасштабної агресії Росія заблокувала українські чорноморські та азовські морські порти. 

"Наші порти на Дунаї досі залишаються мішенню для її ракет і безпілотників. Росія намагається використати дефіцит продовольства на світовому ринку як зброю в обмін на визнання окупації деяких - якщо не всіх - захоплених територій. Росія використовує ціни на продовольство як зброю", - наголосив Зеленський.

При цьому, президент додав, що Україна започаткувала тимчасовий експортний коридор у Чорному морі. 

"Ми працюємо над збереженням сухопутних маршрутів. Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора", - відзначив Зеленський. 

Викрадення дітей та ядерні погрози Росії

Також президент сказав, що світ неодноразово був свідком використання Росією енергії як зброї. 

"Нинішня загроза ще більша. Росія перетворює ядерну енергетику на зброю. Подивіться, що Росія зробила з нашою Запорізькою атомною електростанцією: обстрілювала її, окупувала й тепер шантажує інших загрозою витоку радіації", - повідомив Зеленський. 

Крім того, глава держави назвав геноцидом, що викрадених українських дітей в Росії вчать ненавидіти Україну.

"На жаль, різні терористичні угруповання і раніше викрадали дітей, але ніколи раніше масові викрадення та депортації не ставали частиною державної політики. До сьогоднішнього дня. Викрадених українських дітей у Росії вчать ненавидіти Україну, розривають усі зв’язки з їхніми сім’ями. Це геноцид", - наголосив Зеленський. 

Президент підкреслив, що кожне десятиліття Росія починає нову війну. 

"Частини території Молдови та Грузії залишаються окупованими. Росія перетворила Сирію на руїни. І якби не Росія, хімічна зброя ніколи не була б там застосована. Росія майже поглинула Білорусь, загрожує Казахстану та країнам Балтії", - відзначив глава держави.

Зеленський заявив, що сьогодні як ніколи людство повинно діяти в повній солідарності, щоб врятувати людські життя. 

"Як стримується ядерна зброя, так само має бути стриманий агресор і всі його інструменти та методи війни. Кожна війна зараз може стати останньою, але потрібна наша єдність, щоб гарантувати, що агресія не увірветься знову", - підкреслив лідер Української держави. 

Українська формула миру

Зеленський нагадав, що минулого року представив Українську формулу миру. 

"Вона стала основою для оновлення наявної архітектури безпеки. Тепер ми можемо відновити дію Статуту ООН і гарантувати повну силу світового порядку, що ґрунтується на правилах. Завтра я представлю деталі на спеціальному засіданні Ради Безпеки ООН", - відзначив глава держави.

Він додав, що ця Формула не лише про Україну. 

"Понад 140 держав і міжнародних організацій повністю або частково її підтримали. Вона пропонує рішення та кроки, які зупинять усі форми перетворення на зброю, що були застосовані Росією проти України й інших країн і можуть бути використані іншими агресорами", - зазначив Зеленський. 

За його словами, важливі переговори та консультації щодо імплементації Формули миру відбулися в Хіросімі, Копенгагені та Джидді. 

"І ми готуємо Глобальний саміт миру. Я запрошую всіх вас – усіх, хто не толерує жодної агресії, – до спільної підготовки Саміту", - заявив президент. 

Зеленський сказав, що йому відомо про спроби укласти якісь тіньові угоди за лаштунками. 

"Злу не можна довіряти. Запитайте Пригожина, чи варто довіряти обіцянкам Путіна. Будь ласка, почуйте мене. Нехай єдність вирішує все відкрито", - відзначив Зеленський. 

Він запевнив, що Україна робить усе для того, щоб після російської агресії ніхто у світі не наважився напасти на жодну країну. "Перетворення на зброю має бути стримане. Воєнні злочини мають бути покарані. Депортовані люди мають повернутися додому. А окупант має повернутися на власну територію", - відзначив глава держави.

Виступ Байдена на дебатах Генеральної Асамблеї ООН

Як писав УНІАН, президент США Джо Байден виступив на 78-й сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку із закликом підтримувати Україну у боротьбі проти російської агресії.

Американський лідер звернувся до інших глав держав, наголошуючи на необхідності протистояти "відкритій агресії" Росії та попередив про жахливі наслідки, якщо вони цього не зроблять.

Вас також можуть зацікавити новини: