В Японії раптово пішов годинник, що зупинився після землетрусу 10 років тому

За ці роки годинник кілька разів чистили та намагалися запустити, проте нічого не спрацьовувало. Полагодити його тепер, можливо, допоміг іще один землетрус.

У японському храмі Фумондзі у префектурі Міяґі знову пішов столітній годинник, що зупинився у 2011 році після землетрусу і руйнівного цунамі на північному сході країни.

11 березня 2011 року в Японії стався потужний землетрус магнітудою від 9,0 до 9,1, який назвуть Великим східно-японським землетрусом. Землетрус та цунамі тоді забрали життя щонайменше майже 16 тис. осіб.

Читайте такожУчені: Висота цунамі, що обрушилося на Японію, перевищувала 40 метрівХрам, де висів годинник, був розташований за кілька сотень метрів від постраждалого узбережжя, і його майже повністю зруйнували гігантські хвилі, пише The Guardian. Годинник потрапив до рук священика іншого храму, Буншуну Сакано. Той намагався знову запустити годинник, почистив його і завів пружину, але стрілки так і не рухалися.

Однак пізно ввечері 13 лютого 2021 року, лише за кілька тижнів до 10-ї річниці катастрофи, в тому ж регіоні стався ще один сильний землетрус. Сейсмологи назвали його відлунням того самого землетрусу 2011 року.

На ранок після поштовхів Сакано пішов перевірити пошкодження в головному залі свого храму і почув цокання. Годинник, який не вдавалося полагодити навіть після кількох чисток, знову пішов. Більш того, він продовжує йти й зараз, через два місяці.

"Це як знак підбадьорення, що справжнє відновлення попереду", - вважає священик.

Коли останнім часом через пандемію коронавірусу збори місцевих жителів і волонтерські ініціативи довелося призупинити, Сакано почав думати над тим, щоб припинити займатися своєю громадською діяльністю. Однак годинник, що запрацював, за словами священика, тепер ніби благає його все ж не здаватися і продовжувати рух.

Представник японської компанії Seiko, яка займається виробництвом годинникової продукції, припустив, що саме новий землетрус міг знову запустити годинник: можливо, це сталося тому що пил, що скупчився всередині механізму, під час поштовхів нарешті вирвався назовні.

© REUTERS
© REUTERS
© REUTERS
© REUTERS
© REUTERS
© REUTERS
© REUTERS

Вас також можуть зацікавити новини: