Споживання м'яса може досягти свого піку вже через чотири роки через поширення рослинних замінників.
Швидкий підйом замінників м'яса на рослинній основі може призвести до того, що Європа й Північна Америка досягнуть свого "м'ясного піку" в 2025 році. І починаючи з цієї точки споживання звичайних м'ясних продуктів почне падати.
Про це пише The Guardian з посиланням на новий звіт, складений Boston Consulting Group (BCG) і Blue Horizon Corporation. Документ також передбачає, що рослинні замінники м'яса зрівняються в ціні з тваринними продуктами вже в 2023-му. А 9 з 10 найпопулярніших страв у світі: від піци папероні до суші - будуть мати реалістичну альтернативу до 2035 року.
Читайте такожНауковці придумали, як змусити корів безпечно пукати заради порятунку планети
Дедалі більше людей їдять замінники м'яса і молочних продуктів через занепокоєння ризиками для здоров'я, впливом на довкілля від процесу вирощення худоби, а також добробутом тварин. Звіт зауважує, що річний ринок альтернативних м'ясних, молочних і морських продуктів досягне 290 мільярдів доларів до 2035 року.
"Найбільше вражає те, що у розвинених економіках ми досягнемо м'ясного піку в 2025 році за деякими сценаріями. Всі говорять, що альтернативні білки - це футуризм. І багато людей нібито не сприймають концепцію штучного м'яса. Але більшість людей не усвідомлює, що ми насправді вже в точці, де споживання традиційного м'яса скорочується вперше в історії. Глобальні наслідки цього переходу на альтернативні білки будуть великими", - сказав голова BCG з питань аграрного бізнесу Декер Волкер.
Якщо за 15 років на альтернативні білки буде припадати 11% глобальних продажів, це скоротить викиди вуглекислого газу на мільярд тонн. Фермерські землі завбільшки з Велику Британію більше не потрібно буде використовувати для підтримки худоби. А 50 мільярдів курей не будуть вирощені.
Читайте такожУ В’єтнамі їдять чорних котів, бо вірять, що вони лікують від COVID-19 (фото 18+)
"Коли ви готуєте стейк, все повинно бути ідеально", - сказав він.
Інший звіт за 2019 рік прогнозував, що більша частина м'яса на ринку не буде мати тваринного походження вже в 2040 році. А директор Організації з продовольства й сільського господарства ООН сказав рік тому, що пік споживання м'яса швидше наступить в багатих країнах.
Вас також можуть зацікавити новини: