20 вересня у Києві відбудеться  міжнародний марш за клімат. Екологічні організації й ініціативи запрошують українців вийти на вулиці столиці та своїх міст аби захистити своє право на безпечне довкілля.

Колона маршу пройде центральними вулицями столиці: від Михайлівської площі через Європейську і прямо до Офісу президента. Старт маршу: о 12:00 на Михайлівській площі.

Ці протестні акції приурочені до спеціального саміту ООН із питань клімату, що відбудеться 23 вересня у Нью-Йорку. На ньому лідери з понад сотні країн зберуться аби обговорити національні внески кожної держави по скороченню викидів вуглекислого газу до міжнародної Паризької угоди.

Відео дня

У соціальних мережах ініціатори маршу опублікували вимоги до Уряду:

1. 100% чистої енергетики! Заявити про національний курс переходу на 100% відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та поступово досягати його до 2050 року.

2. Ні викопному паливу! Відмовитись від будівництва нових електростанцій на викопному паливі та визначити шлях до повної декарбонізації економіки України.

3. Енергоефективність — пріоритет № 1! Повною мірою використати потенціал енергозбереження в усіх секторах.

4. Припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво, яке є одним з головних джерел викидів парникових газів.

5. Зеленому місту — зелений транспорт! Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру у містах.

6. Ні одноразовому пластику! Заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів.

Організатори стверджують, що більш ніж у 150-ти країнах плануються наймасовіші в історії марші проти кліматичної кризи. За даними геополітичної карти на сайті маршу, кількість зареєстрованих акцій сягнула понад 2500 по всьому світу. До них доєднатися може кожен.Зареєструватися на український кліматичний марш можна тут: bit.ly/climate_strike