В УНА-УНСО ладні развісити в Криму червоні прапори, аби не російські?

Акція “У кожному вікні – російський прапор!” не сприяє порозумінню в суспільстві та є провокаційною.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві голови політради Української Національної Асамблеї - Української Народної Самооборони (УНА-УНСО) Руслана ЗАЙЧЕНКА.

Як повідомляв УНІАН, кримське відділення “Прориву” закликало жителів Криму до Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні вивісити російські триколори на вікнах або балконах своїх будинків. Акція “У кожному вікні – російський прапор!” почалася вчора в Сімферополі (всім бажаючим роздавали триколори та георгіївські стрічки), її також хочуть провести в Євпаторії, Керчі, Саках, Феодосії, Ялті, завершиться захід у червні в Севастополі. Поки що, говорять в "Прориві", активістки організації пошили 2 тисячі триколоров, вони розповсюджуватимуться під час акції у Криму.

Відео дня

Лідер УНА-УНСО наголосив, що “роздавати російські прапори напередодні Дня Перемоги, тоді як радянські солдати воювали під червоними прапорами, і пояснювати це тим, що “Росія є правонаступницею Великої Перемоги” - цинічно та образливо по відношенню до мільйонів українців, білорусів та людей інших національностей, які поклали своє життя в боротьбі з фашизмом”.

“Приписування Перемоги над фашизмом лише одному народові аж ніяк не вселяє мир та злагоду між самим ветеранами, між ветеранами та іншими поколіннями, між людьми різних національностей. До цього ініціатори акції гучно закликають на словах, однак на ділі, як бачимо, діють абсолютно в іншому дусі”, - підкреслив Р.ЗАЙЧЕНКО.

Коментуючи слова лідера кримського “Прориву” Надії ПОЛЯКОВОЇ: "Що допомогло перемогти у війну? Російський дух, який передала Росія своїм воїнам", Р.ЗАЙЧЕНКО наголосив: “А чому саме Росія передала свій дух, а не, скажімо, Казахстан, Грузія чи Естонія, які тоді входили до складу Радянського Союзу і які послали своїх синів на фронт?”.

“В радянській історіографії наполегливо підкреслювалось значення братерської дружби в Перемозі, виходить, ініціатори акції не згодні з цим і переписують радянську історіографію. Втім, і це можна було б вибачити, якби заради отримання сумнівних політичних дивідендів вони не паплюжили честь полеглих у війні мільйонів неросіян, при тому, що ці люди вже не можуть відповісти їм”, - упевнений Р.ЗАЙЧЕНКО.

На його переконання, ініціатори акції “умисно намагаються створити ілюзію, що ніби вся Україні завішана російськими триколорами та георгіївськими стрічками”.

Водночас автор заяви зауважив, що “якраз під цими імперськими знаменами воювала проти власного народу армія зрадника генерала Власова”.

Лідер УНА-УНСО закликає “всіх, хто любить Україну, хто шанує її незалежність і свободу, великою ціною отриману у травні 1945-го, по всій нашій квітучій державі розгорнути національні прапори, вшанувати пам’ять всіх, хто загинув у боротьбі з фашизмом”.

“Об’єднаємось у печалі і пам’яті про загиблих”, - закликав Р.ЗАЙЧЕНКО і зауважив, що “за християнськими звичаями, великий гріх у поминальні дні сваритися і сіяти ворожнечу поміж братами ближніми”.

***Н.ПОЛЯКОВА напередодні, відповідаючи на питання, чому розповсюджуються російські прапори, якщо радянські солдати воювали під червоними прапорами, заявила: "Все ж таки ключову роль зіграла саме Росія. Зустрічаючи наших солдатів-визволителів в Європі: будь то українець, білорус чи казах – їх називали росіянами. Що допомогло перемогти у війну? Російський дух, який передала Росія своїм воїнам".

Вона також заявила, що акція не пов`язана з Російською визвольною армією. "З армією Власова ніяк не пов`язана. Зараз, напевно, деяким дуже зручно пов`язувати, щоб зганьбити нашу акцію, але це дуже кволі спроби зменшити заслуги наших дідів, значущість Великої Перемоги", – сказала Н.ПОЛЯКОВА.