Знаменитий аукціон "Christies" привіз до Росії виставку робіт, які продаватимуть на наступних торгах. Серед них – унікальне полотно, яке вважали втраченим.

Картину французького живописця Антуана Ватто “Сюрприз”, якої публіка не бачила 160 років, вперше виставили на огляд у Санкт-Петербурзі. Полотно, написане у 18 сторіччі, вважали знищеним. Про нього знали лише завдяки копії 19 сторіччя, яку зберігають у Букингемському королівському палаці. Картину знайшли несподівано у березні цього року в будинку, розташованому у віддаленому районі Англії. Власники житла, а отже й культурної знахідки, навіть не підозрювали, якою цінністю володіють.

Джеймс Брюс-Жардін, керівник відділу старовинного живопису аукціону "Christies": "Нас попросили оцінити речі будинку в Англії. Ми з колегами із інших відділів поїхали туди. Там були роботи різних майстрів минулого, але найбільше нас зацікавила картина, яка висіла на стіні у вітальні. Це був Ватто. Власники не знали, що це за полотно. Значущою вони вважали іншу роботу, яка насправді не була цінною".

Відео дня

Експерти називають це найважливішим відкриттям за останні 25 років. Ця робота – частина виставки “Від Ватто до Моне”, яку привіз до північної російської столиці аукціон "Christies". Картини виставки продаватимуть на торгах аукціону, що пройдуть у Лондоні у липні. За новознайденого Ватто аукціонери сподіваються отримати до 5 мільйонів фунтів стерлінгів.

До Петербурга виставку “Від Ватто до Моне” аукціонери привезли тому, що вважають російський ринок мистецтва дуже перспективним. Представники “Christies” розраховують, що серед відвідувачів виставки будуть і потенційні покупці.

ICTV