Шістнадцять вітчизняних та закордонних лялькових театрів покажуть свої вистави юним глядачам та поважному журі в рамках Міжнародного фестивалю «Подільська лялька-2009». Це уже вшосте прийматиме Вінниця лялькове конкурсне дійство такого рівня, а ще місцеві «лялькові театрали» можуть пишатися тим, що вінницький фестиваль цьогоріч в Україні єдиний серед лялькових матиме статус міжнародного.

Анонсуючи фестивальні події, заступник начальника управління культури q туризму облдержадміністрації Сергій Гарбулінський відзначив приємні плоди, котрі «Подільська лялька» за десять років заслужено принесла обласному театрові ляльок «Золотий ключик». Так, на минулому фестивалі, у 2007-му році, він здобув гран-прі, незабаром отримав звання академічного, колектив збагатився регаліями «заслужених» (заслуженою артисткою України стала Олена Андрушко, заслуженим діячем мистецтв – головний режисер Олександр Свіньїн). Відтак ще більш активізувалася підтримка театру місцевою владою: придбано транспорт, відремонтовано підсобні приміщення, в яких  творяться і зберігаються ляльки та реквізит, облаштовано парадний вхід, а рішенням нещодавньої сесії обласної ради додатково виділено ще сто сорок тисяч гривень на капітальний ремонт, на обладнання глядацької зали та фойє.

Відео дня

Проте надання обласному театру ляльок такого потрібного нового і просторого приміщення досі лишається в далекій перспективі, сьогодні ж зала може вмістити лише 102 глядачі, тому вистави конкурсантів та гостей демонструватимуться й на інших сценах міста. Урочисте відкриття фестивалю «Подільська лялька-2009» розпочнеться 12-го травня о десятій годині в залі музично-драматичного театру імені М.Садовського, згодом гостинно прийматиме конкурсантів та глядачів Вінницький міський палац мистецтв «Зоря», сцена Федерації профспілок, заплановані також благодійні вистави учасників у Вороновиці, в Літинському та Калинівському районах, а фінал із нагородженням відбудеться в залі філармонії «Плеяда».

Хто ж їде до нас на «Подільську ляльку» і які сюрпризи везе маленьким глядачам? Як розповів директор обласного академічного театру ляльок і водночас директор цього фестивалю Михайло Байдюк, Вінниця чекає на більш як сто шістдесят учасників із шістнадцяти країн. Господарі виступатимуть поза конкурсом і подарують казку «Тільки, цур, не гніватись!» (режисер Микола Ніколюк), житомиряни покажуть ліричну виставу «Півтори жмені», колективи із Запоріжжя та Рівного разом підготували «Лісову пісню», росіяни з Волгограда везуть казку Андерсена «Соловей», грузини з Батумі – пригодницьку виставу про аргонавтів, татари з Набережних Челнів – «Загадку Курочки Ряби», колективи з Курська та румунського міста Ясси – спільну комедію «Сонячний промінець» тощо.

Приємними і водночас важкими будуть ці чотири конкурсних дні для журі, адже за день доведеться переглядати по п’ять вистав. До речі, оцінювати лялькове дійство будуть справжні метри: у складі журі «помічено», зокрема, академіка Коломійця, композитора Мархлевського і навіть живого класика дитячої літератури Григорія Усача.

За словами організаторів, уже виготовлено яскраві буклети про всіх учасників фестивалю, оригінальні кубки для переможців, а ще – саме ті самобутні й символічні подільські ляльки, котрі отримає в дарунок кожна театральна трупа, незалежно від присудженого місця.

Юрій Сегеда