Безробітний британець за допомогою металошукача знайшов у чистому полі в графстві Стаффордшир найбільшу в історії Великобританії колекцію золота англо-саксонської епохи, повідомляють у четвер британські ЗМІ.

У складі унікальної знахідки - близько півтора тисяч виробів із золота, які відносяться до VII століття нашої ери і могли належати саксонській знаті. Серед знайдених виробів - деталі зброї, посуд, ювелірні прикраси, побутові предмети. В цілому колекція налічує приблизно п`ять кілограмів золота, два з половиною кілограми срібла, а також коштовні камені. Оцінка вартості колекції може зайняти близько року.

Щасливий 55-річний Тері Херберт повідомив журналістамв, що він присвятив прогулянкам з металошукачем 18 років...

Відео дня

Власті графства, що дослідили знахідку, оголосили її власністю британської корони в статусі національного скарбу. Точне місце виявлення знахідки не розкривається, щоб уникнути напливу археологів-любителів.

Попередній скарб часів англо-саксонської епохи був виявлений рівно 70 років тому, в 1939 році, в містечку Саттон-Ху в графстві Саффолк на сході Англії. Він містив приблизно півтора кілограма золотих виробів.

РИАновости