Світ відзначає сьогодні Міжнародний день усмішки, запропонований американським художником Харві Боллом - винахідником забавного сонячного личка, відомого як "усміхнене обличчя", або просто "смайлик".

Як повідомляє РІА «Новости», Х.Болл, який призначив себе Міжнародним послом щастя і заснував "Всесвітню корпорацію усмішок", запропонував відзначати День усмішки кожної першої п`ятниці жовтня, коли саме передчуття вікенду сприяє гарному настрою.

Девіз нинішнього, 11-го за рахунком, Міжнародного дня усмішки - "Зроби добру справу. Допоможи кому-небудь посміхнутися".

Відео дня

Художник, що пішов з життя у 2001 році, задумав це свято багато в чому як протест проти комерціалізації його всміхненого творіння та інтернет-простору в цілому. Гроші за використання запатентованого "смайлика" надходять до некомерційного фонду Х.Болла і використовуються на благодійні цілі.

Жовте всміхнене личко Х.Болл запропонував у 1963 році як символ страховій компанії State Mutual Life Assurance Cos, зазначає NEWSru.

Вподобані "смайлики" виготовили у вигляді значків і роздали службовцям компанії, а ті, у свою чергу, стали вручати веселі значки клієнтам. Потім "смайлик" з`явився на емблемах, листівках, одязі і навіть на поштовій марці США.

Повсюдним "смайлик" став, коли перебрався в інтернет-простір і sms.

Переказують, що цього дня лист, що супроводжується усмішкою, неодмінно принесе успіх. Деякі інтернет-продавці обіцяють у п`ятницю за замовлення зі "смайликом" 20-процентну знижку.