9 березня 2010 року в Національному музеї Тараса Шевченка предстоятель Української православної церкви блаженніший митрополит Володимир урочисто передав в дар музею факсимільне видання Пересопницького Євангелія та 9 раритетних книг Шевченкіани із особистого зібрання.

Митрополит Володимир за своє життя зібрав одну з кращих приватних колекцій раритетів, що стосуються життя й творчості Тараса Шевченка. Пересопницьке Євангеліє — розкішна книга, вагою майже 10 кілограм, писана пізнім уставом на пергаменті. З 1947 року Пересопницьке Євангеліє зберігається у фондах Національної бібліотеки України імені Вернадського.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, що спонукало його до передачі раритетів музею, митрополит Володимир зазначив, що він уже є людиною похилого віку і потрошку роздає людям усе, що збирав багато років. "Будь-яка колекція - велика, маленька - це все-таки особиста справа, а в музеях, бібліотеках це буде доступно для всіх, хто цікавиться, і з цього я буду переживати радість", - сказав митрополит.

Відео дня

Генеральний директор музею Наталія Клименко подарувала від імені музею блаженнішому митрополиту Володимиру семитомне академічне видання "Тарас Шевченко" та наголосила на тому, що безцінна Євангеліє буде не просто зберігатися в фондах музею, а й експонуватиметься відвідувачам.

До 196-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря в музеї відкрилася також виставка Шевченкіани із зібрання Блаженнішого Митрополита Володимира - 15 видань, дослідження про Шевченка дореволюційного періоду. Почесне місце в колекції посідають прижиттєві видання творів Т.Шевченка, зокрема і виданий коштом Платона Симиренка у 1860 році останній за життя поета "Кобзар".

Серед подарованих книг також були:

Шевченко Т.  Артист. Повість. Переклав Олександр Кониський. Київ-Ляйпціг.

Ватра.Літературный зборникъ. Выдавъ Василь Лукичъ. На честь и на память дайцять пять-лиьтныхъ роковинъ смерти Тараса Шевченка и дайцать пять-литьнои літературнои дияльности Юрія Федьковича. 1887.