Цього року на Венеціанській бієнале проект від України представить художниця Оксана Мась.

На Венеціанській бієннале нею будуть представлені своєрідні частини Гентського вівтаря, створеного братами Яном і Хубертом ван Ейкамі.

"Гентський вівтар – унікальний твір. На ньому зображено рай на землі – це те, чим завжди хотіли володіти люди, причому – за життя", – сказала Оксана Мась.

Відео дня

Вівтар буде зібраний з дерев`яних елементів у формі яйця, на яких зображені людські гріхи.

"У даному проекті ми роздаємо людям дерев`яні яйця, на яких просимо намалювати власні гріхи. Бере участь величезна кількість людей більше 50 національностей, що живуть у різних місцях, людей різного віросповідання, людей з колоній і зон, монастирів, учнів, співробітників прокуратури...

Ми просимо, щоб вони задумалися про гріхи, оцінили їх, сформулювали і все це зобразили. Саме з цих елементів будуть зібрані частини вівтаря. Основна концепція – ікони з гріхів. Виявилось, що незалежно від національності й релігії, гріхи у всіх людей однакові", – розповіла художниця.

У результаті вівтар складе 92 метри у висоту і 134 метри завширшки. На бієнале будуть представлено 6-8 фрагментів розміром 6 на 6 метрів.

"До цього моменту в мене було багато проектів, пов`язаних з українською писанкою. У даному випадку, цей елемент ми не можемо назвати писанкою, тому що писанка – це яйце, розписане певним малюнком, який має сакральну інформацію", – сказала Мась.

Венеціанська бієнале – один із старих арт-фестивалів світу. Цього року він проходитиме 54-й раз за 108 років. Це єдиний арт-фестиваль, в якому беруть участь держави – тобто, бере участь і Міністерство культури України. Всі каталоги бієнале є архівними. Вони потрапляють в бібліотеки й музеї світу.

Подробиці