В 1797 році в Росії видано указ імператора Павла I, за котрим поміщикам заборонялось "примушувати у неділю селян до праці", а кількість днів панщини було рекомендовано скоротити до трьох.

1818 рік — в Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування (прообраз сучасного велосипеда).

У 2005 році за підсумкам опитування громадської думки Великобританії велосипед визнано найвизначнішим технічним винаходом від 1800 року. За велосипед проголосувало більше опитаних, ніж за інші винаходи разом узяті.

Відео дня

1895 року — Оскар Уайльд (автор "Доріана Грея"), програв у суді справу за обвинуваченням у наклепі маркіза Куїнсберрі, який звинуватив письменника у гомосексуалізмізмі з його сином.

Будучи у розквіті своїх творчих сил і слави, Оскар Уайльд був засуджений до двох років тяжких робіт.

1910-го у Франції було заборонено поцілунки на залізниці — з огляду на те, що через тривалі цілування затримувалося відправлення поїздів.

В 1992 році Боснія і Герцеговина оголосила про вихід зі складу Югославії.

2000 рік — англієць Пол Ханн встановив світовий рекорд гучності відрижки — 118,1 децибел.

В цей день народилися:

У 1784 році — Луї (Людвіг) Шпор, німецький композитор, скрипаль-віртуоз, диригент і педагог, який першим застосував диригентську паличку.

1820 рік — Фелікс Надар, французький фотограф, друг імпресіоністів, карикатурист. Засновник фотожурналізму, першим у світі провів аерофотозйомку.

В 1827-му народився Джозеф Лістер, англійський хірург, який запровадив у медичну практику антисептику.

1975-й — Сергій Климентьєв, український хокеїст.

Наразі виступає за "Сокіл" в Білоруській Екстралізі. У складі національної збірної України провів 108 матчів (16 голів, 32 передачі), учасник зимових Олімпійських ігор 2002, учасник кваліфікаційного турніру до зимових Олімпійських ігор 2010; учасник багатьох чемпіонатів світу У складі молодіжної збірної України учасник чемпіонату світу (група С).

1976 року народився Фернандо Морієнтес, іспанський футболіст.

Морієнтес— нападник клубів "Альбасете", "Сарагоса", "Реал", "Монако", "Ліверпуль","Валенсія", "Марсель". Із "Реалом" - триразовий переможець Ліги чемпіонів (1998, 2000, 2002 років), дворазовий чемпіон Іспанії, володар Кубків Англії й Іспанії.

1978-го — Франціска ван Альмсік, німецька плавчиня.

Дворазова чемпіонка світу, 18-разова чемпіонка Європи, багаторазова призерка і рекордсменка Європи та світу; володарка чотирьох срібних і шести бронзових олімпійських нагород (переважно у плаванні вільним стилем).

ТСН