У четвер, 19 травня, організатори Канського кінофестивалю оголосили данського режисера Ларса фон Трієра персоною нон грата.

Причиною такого рішення організаторів стала репліка режисера про те, що він є нацистом. Цей вислів прозвучав на прес-конференції, що відбулася в середу, 18 травня, після показу в рамках фестивалю нової стрічки фон Трієра "Меланхолія". Режисер заявив, що не має нічого проти євреїв, але водночас "злегка симпатизує" Гітлеру. Пізніше він назвав цей вислів жартом і приніс вибачення.

У заяві, випущеній організаторами Канського кінофестивалю, не уточнюється, чи залишиться фільм "Меланхолія" в конкурсній програмі. У той же час, згідно інформації Agence France-Presse, організатори заходу вирішили не застосовувати будь-яких санкцій до фільму. Картина теоретично навіть може одержати "Золоту пальмову гілку". Проте одержати нагороду особисто фон Трієр не зможе.

Відео дня

Раніше фільми фон Трієра неодноразово номінувалися на "Золоту пальмову гілку". У 2000 році режисер одержав цю нагороду за стрічку "Та, що танцюєв темноті".

Lenta.ru