Діти шкільного віку, всупереч популярній легенді, не стали читати більше книг під впливом популярності серії про Гарі Поттера. Підсумки американських статистиків наводить газета The New York Times у розгорненому коментарі, опублікованому за 10 днів до початку продажів сьомого, завершального роману Джоан Роулінг про хлопчика-чарівника зі школи Хогвартс.

Дані Національної програми оцінки успіхів освіти (National Assessment of Educational Progress) свідчать про те, що в 1998 році, коли в США вийшов перший роман Роулінг, і у 2005-му, коли був опублікований шостий, діти різного віку читали з однаковою інтенсивністю. Серед опитаних четвероклассників 43 відсотки сказали, що читають заради задоволення, а не тільки через вимоги програми. До дванадцятого класу ця цифра стійко падає до 19 відсотків. Ніяких статистичних коливань, пов`язаних з "Гарі Поттером", дослідникам виявити не вдалося

Мабуть, легенда про роль "Гарі Поттера" в справі привчання підлітків до книг створена видавцями. У тому ж 2005 року маркетингова компанія Yankelovich за замовленням компанії Scholastic, американського видавця Роулінг, опублікувала результати власного дослідження. Статистики опитали 500 школярів віком від 5 до 17 років, і 51 відсоток з них заявило, що до появи книг Роулінг заради задоволення вони не читали. Більше 75 відсотків сказали, що після знайомства з романами про Хогвартс, вони зацікавилися іншими книгами.

Відео дня

Шкільні вчителі зазначають, що в міру дорослішання підлітки втрачають інтерес до читання, і навіть такий симпатичний дітям персонаж, як Гарі Поттер, не може стимулювати їх бажання читати. Крім того, багато школярів відлякує товщина романів Роулінг: якщо в першій книзі було 309 сторінок, то в сьомій - "Harry Potter and the Deathly Hallows" - їх вже 784.

За матеріалами Lenta.ru