Анонімний російський бізнесмен на закритих торгах купив портрет Володимира Путіна роботи американського художника Девіда Датуни за 200 тисяч євро.

Торги відбулися під час міжнародної художньої ярмарки Арт-Москва, яка проводилась з 21 по 25 вересня в російській столиці.

У Європі Датуни представляє українська галерея Mironova Gallery.

Відео дня

У галереї повідомили, що спочатку була оголошена ціна на інсталяцію у розмірі 100 тисяч євро, але оскільки портрет зацікавив багатьох колекціонерів, були організовані закриті торги.

Портрет Путіна називається Путін - Мона Ліза, і створений Датуни з безлічі мініатюрних фотографій полотна Леонардо Да Вінчі. Інсталяція створена у співпраці з американським художником китайського походження Алексом Гуфенг Чао, який спеціалізується на портретах знаменитостей.

"На думку Датуни, Путін - така ж загадка для людства, як і усмішка Джоконди. У Росії до Путіна в основному ставляться, як до надії нації, а в зовнішньому світі він часто викликає розрізнені почуття, від поваги до страху", - йдеться на сайті галереї.

Між тим, зображення Президента України Віктора Януковича з`являлися на тарілках, рисовому зернятку, на килимі, на кавуні, в бурштині, на стінах будинків, а також у вигляді персонажа конструктора Lego. У березні в Києві український художник Руслан Кутняк у рамках проекту Art Expo Ukraine представив портрети на купюрах, зобразивши українських політиків і бізнесменів.

Корреспондент