На початку листопада дорадчий орган Російської православної церкви опублікував документ, за яким передбачається запровадження більш суворих правил для тих, хто бажає пройти обряд хрещення.

Зокрема, скоро не можна буде прийти в храм і одразу хреститися: потрібна буде підготовка, яку інакше називають оглашенієм. Це щонайменше дві бесіди, які повинні проходити всі дорослі і діти старше 12 років, які вирішили хреститися.

Крім того, документ передбачає підготовчі бесіди і для тих, хто бажає вінчатися.

Відео дня

"Неприпустимо здійснення таїнства хрещення над людьми, які не хочуть готуватися", - йдеться в документі. Часто, як зазначають в церкві, якщо у людей, які прийшли хреститися, просять прочитати Євангеліє і вивчити "Отче наш", вони шукають інший храм або пропонують священику більше грошей, аби не витрачати часу і сил.

Під час підготовки священики або співробітники храму - катехізатори - розкажуть про основи християнської віри і моральності.

Одразу запитають про мотиви приходу до церкви, і якщо мама хоче хрестити немовля, "щоб краще спав і не хворів", їй пояснять, що вона обіцяє виховувати дитину по вірі.

Також новонавернені дізнаються, що біблійні заповіді відтепер мають стати для них "інструкцією до виконання".

Завдяки новим правилам в РПЦ з часом має стати менше "формальних" і більше свідомих членів, запевнили в церкві. Утім, там заспокоїли, що відмовити у хрещенні не можна нікому, однак багатьом запропонують відкласти таїнство і спочатку дізнатися про віру.

Передбачається, що після розгляду поправок (їх можуть вносити всі бажаючі через Інтернет) та обговорення на пленумі Міжсоборної присутності документ буде затверджений Архієрейським собором і стане обов`язковим для всіх храмів РПЦ.

ТСН