Титулований польський кінорежисер Анджей Вайда почав зйомки фільму про першого президента посткомуністичної Польщі, лауреата Нобелівської премії миру Леха Валенсу.

"Я не хочу, але я повинен", – сказав 85-річний майстер на прес-конференції, повторивши знамениту фразу Валенси, яку він сказав, коли вперше балотувався на президентський пост.

Як розповів Вайда, творець профспілкового руху "Солідарність", який сприяв падінню комунізму в Східній Європі, дав своє благословення творцям фільму.

Відео дня

Роль Валенси, який в кінці вересня відсвяткував 68-річчя, виконує Роберт Віцкевіч.

За словами Вайди, що зняв такі шедеври як "Земля обітована", "Людина з заліза", а також одержав премію BAFTA за картину "Катинь", це буде "найважча стрічка в його житті".

Член Британської кіноакадемії, творчість якого в 2000 році була відмічена премією "Оскар" за "п`ять десятиліть видатної кінорежисури", розповів, що в його новому фільмі будуть використані документальні кадри страйку робочих на судноверфі в Гданську, на чолі якої стояв Лех Валенса.

Фільм про Валенсу, який повинен вийти на екрани восени майбутнього року, буде присвячений подіям періоду 1970-1989 років: з початку протестів робочих до виступу Валенси в конгресі США після скидання комуністичного режиму в Польщі – перед тим, як він став президентом.

Подробиці