Релігійна організація Свято-Успенська Києво-Печерська лавра 15 грудня уклала угоду з товариством "Уютний дом" на роботи з проведення протизсувних заходів, протиаварійних робіт, ремонту та реставрації пам’яток.

Вартість послуг складає 29,50 мільйонів гривень, повідомляє "Наші гроші" з посиланням на "Вісник державних закупівель".

Роботи замовлено на гроші державного бюджету, розпорядником яких є Міністерство культури.

Відео дня

Торги проведено за неконкурентною процедурою закупівлі "в одного учасника". Це пояснили тим, що гроші були виділені на початку грудня, тобто, за кілька тижнів до кінця бюджетного року.

Це, у свою чергу, унеможливило проведення відкритих торгів через значний час на процедуру.

Обрання саме цього підрядника в Лаврі пояснили тим, що "Уютний дом" має десятирічний досвід виконання аналогічних робіт на території Києво-Печерської лаври.

З урахуванням цієї закупівлі, "Уютний дом" цього року отримав ремонтні підряди Лаври на загальну суму 63,59 мільйонів гривень, пише видання.

Як відомо, у 2010 році виділені фірмі "Регіон-агробуд" 38 мільйонів гривень виявились розкраденими. Вказана фірма влітку 2010-го, тільки-но отримавши ліцензію на будівничу діяльність, виграла тендер на проведення реконструкції за 38 мільйонів. Одним із трьох рахунків підрядника, якого найняла "Регіон-агробуд", керував бухгалтер і за сумісництвом казначей Лаври Варсофоній.

За державні гроші, які перейшли з рахунку "Регіону" на рахунки артілі директор останньої купував приватний автотранспорт, оплачував навчання дочки в КНУ, а також переказував мільйонні суми на рахунки фірми зятя, яка гасила цими коштами свої валютні кредити.

Нагадаємо, Києво-Печерська лавра надежить до Української православної церкви Московського патріархату.

Українська правда