Першим лауреатом літературної премії для авторів дитячих книжок «Великий Їжак» став автор книжки «Мій друг Юрко Циркуль та інші» Валентин Бердт.

Про це повідомляє літературний Інтернет-ресурс “ЛітАкцент”.

Ім’я переможця стало відоме 25 травня у Жовкві (Львівська область).

Відео дня

Письменник, який не зміг бути присутнім на церемонії, одержить почесний диплом і грошову винагороду в 10 тис. грн.

В.Бердт (справжнє ім’я – Валентин Бердута) – український письменник, журналіст, редактор, видавець. Літературну творчість розпочинав як поет. Видав збірку верлібрів «Потойбіччя». Вірші та оповідання друкувались в місцевій періодиці, українських часописах «Український засів», «Медіа-поліс» та антології молодої поезії «Початки» («Смолоскип», 1998). Як прозаїк дебютував романом «Останній клієнт». З 2009 року активно працює в дитячій літературі. Лауреат творчих конкурсів «Часопис», «Часопис-2000», «Коронація слова» (2009).

Серед фіналістів премії також були Юрій Бедрик, Василь Голобородько, Михайло Григорів, Сашко Дерманський, Дзвенислава Матіяш, Олекса Росич, Марина Павленко і Роман Скиба.

Як повідомляв УНІАН, перша українська недержавна літературна премія “Великий Їжак” стартувала у жовтні минулого року.

До складу журі премії сезону 2011-2012 року увійшли письменниця Леся Демська (голова журі), письменниця Таня Щербаченко, письменник Іван Андрусяк, редактор журналу “Малятко” Оксана Кротюк, журналіст Оксана Приходько, філолог Тетяна Качак і письменниця, президент премії “Великий Їжак” Маріанна Кіяновська.

17 березня премія «Великий Їжак» була презентована на Міжнародному книжковому ярмарку у Ляйпцигу. На зустрічі з директором Ляйпцизької книжкової виставки Олівером Зіллє була досягнута домовленість про те, що наступного року переможець премії поїде на Ляйпцизький ярмарок-2013.

Крім того, будуть підписані договори про партнерство і співпрацю з кількома європейськими книжковими преміями, у яких є номінація «дитяча література». Відповідно, українські дитячі письменники-фіналісти премії зможуть брати участь у міжнародних літературних заходах.

З 28 березня до 20 травня відбулися кілька всеукраїнських письменницьких турів, у рамках яких були проведені зустрічі авторів дитячих книг (фіналістів премії) з читачами, літературні майстер-класи. Крім того, у рамках інформаційної кампанії по всій Україні відбулися презентації найкращих українських дитячих книжок.