Французький хореограф Моріс Бежар помер у віці 80 років, повідомляє AFP.

Про смерть хореографа повідомили представники компанії Bejart Ballet Lausanne, заснованої самим Бежаром в Швейцарії 1987 року. Як повідомляє Лента.ру, співробітники компанії повідомили про смерть хореографа перш за все танцівників.

Відео дня

Реформатор балету, уродженець Франції, який півстоліття пропрацював за межами своєї батьківщини (останні двадцять років - в Швейцарії), Моріс Бежар помер в  одній з клінік Лозанни. У нього були хворі нирки і серце.

З Бежаром мали за честь працювати всі світові зірки, зокрема Сільві Гійом, Михайло Баришников, Рудольф Нурієв, Хорхе Донн. Музику для його вистав писали П’єр Бульоз і Ніно Рота. Джанні Версаче робив для танцівників Бежара костюми.Трупа Bejart Ballet об`їздила зі своїми спектаклями весь світ. Найбільші сучасні постановники переконані, що Моріс Бежар був найважливішою людиною в історії танцю в XX столітті.

Моріс Бежар (справжнє прізвище – Берже) народився 1 січня 1927 року в Марселі. Він вивчав хореографію в Парижі та Лондоні. Псевдонім він запозичив у дружини драматурга Мольєра – Арманди Бежар.

Чуттєву стилістику Бежара у Франції 50-х років не сприйняли, і він багато працював в інших європейських країнах. Його перший сценічний тріумф відбувся в Брюсселі 1959 року, коли він поставив там "Весну священну" на музику Ігоря Стравінського.

З 1994 року Моріс Бежар був обраний до Французької Академії.

Остання прем`єра Бежара була призначена на 20 грудня 2007 року. 

Фотографії з сайту Bejart Ballet Lausanne