Президент України Віктор ЮЩЕНКО просить уряд України при доопрацюванні проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» збільшити видатки на підтримку українського книговидання та книгорозповсюдження.

Як повідомляє прес-служба Президента України, лист відповідного змісту глава держави направив на адресу прем`єр-міністра України Віктора ЯНУКОВИЧА.

У листі В.ЮЩЕНКО наголошує, що ситуація, яка склалася довкола об`єктів видавничої справи внаслідок запровадження без детального прогнозно-аналітичного опрацювання статті 118 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік», призвела до виселення або загрози виселення низки видавництв і книгарень. «Передбачивши конкурсні засади при укладанні договорів на оренду офісних і виробничих площ, законодавець поставив на один щабель за своєю платоспроможністю, з одного боку, власників ресторанів, казино, крамниць готового одягу, газо- і нафтотрейдерів тощо, з іншого – творчі спілки, картинні галереї, мистецькі майстерні, бібліотеки, державні й приватні видавництва, книгарні», – підкреслює Президент України.

Відео дня

Він звертає увагу прем’єр-міністра на те, що уряд у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік» не передбачив у переліку об`єктів, на які не поширюються конкурсні засади при укладанні договорів на оренду державного і комунального майна, видавництва та книгарні. У зв`язку з чим В.ЮЩЕНКО просить внести відповідні зміни до статті 85 зазначеного законопроекту.

Крім того, уряд не взяв до уваги пропозицію, направлену Президентом у червні цього року, передбачити в проекті держбюджету на 2008 рік суттєве збільшення видатків у рамках бюджетних видавничих програм – Міністерства освіти і науки України (150 млн. грн.), Державного комітету телебачення і радіомовлення (40 млн. грн.), Міністерства культури і туризму (42 млн. грн.). На сьогодні відповідно до Додатка 3 зазначеного законопроекту на видання, придбання, зберігання і доставку підручників та посібників для студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів передбачено 129,96 млн. грн., на випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга» – 20 млн. грн., на забезпечення розвитку та застосування української мови – 21 млн. грн., в тому числі на закупівлю книжкової продукції українських видавництв для поповнення фондів бібліотек – 9 млн. гривень.

«З огляду на необхідність якнайдієвішої підтримки українського книговидання та книгорозповсюдження прошу врахувати це при доопрацюванні проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік», – йдеться в листі глави держави.