Рукопис «Мерфі», першого роману письменника Семюеля Беккета, продали на аукціоні Sotheby's за 962,500 фунтів стерлінгів (1,5 мільйона доларів). Про це повідомляє Лента.ру з посиланням на Reuters.

Новим власником чернетки став британський Університет Редінга, в якому вже зберігається частина архіву Беккета і активно ведеться робота з вивчення його творчості. У навчальному закладі підкреслили, що текст, який перебував близько 50 років у приватних руках, тепер буде доступний для дослідників.

Рукопис являє собою шість зошитів, в які входять більше 700 сторінок, повідомляє The Guardian. Текст написаний англійською мовою різними чорнилом і супроводжується авторськими малюнками. Викладена в рукописі версія роману значно відрізняється від фінальної.

Відео дня

Роман «Мерфі», який спочатку називався «Саша Мерфі», присвячений молодому ірландцеві, який проживає в Лондоні і намагається втілити в життя свої мрії. Беккет почав писати цей твір у 1935 році, проте довгий час не міг його опублікувати. Роман побачив світ у 1938 році.

Семюель Беккет, що народився в Ірландії і проживав у Франції, є одним з основоположників театру абсурду. Він писав свої твори як англійською, так і французькою мовою. Одна з найвідоміших його п'єс - «В очікуванні Годо». Серед його прозових творів такі романи, як «Моллой», «Малон умирає» та інші. У 1969 році він отримав Нобелівську премію з літератури.