Декларацію про проведення року замків та палаців Західної України на вихідних підписали та скерували до президента керівники шести обласних рад.

Як повідомляє "Німецька хвиля", обласні керівники домовилися, що працюватимуть у двох основних напрямках – це реклама та збереження замків.

За словами голови Львівської облради Мирослава Сеника, першорядним завданням є внесення законодавчих змін, які б дали змогу залучати приватний капітал для порятунку замків від руйнування.

Відео дня

З огляду на те, що ані держава, ані місцеві бюджети не в змозі реконструювати ці пам’ятки, слід вдатися до європейської практики і давати замки у приватне керування, вважає більшість фахівців.

Однак умови передачі мають бути чітко прописані в угоді між державою та особою, що бере у керування пам’ятку, наголосив президент українського комітету IKOMOS Михайло Яковина.

Він підкреслив необхідність державного контролю за цільовим – туристичним призначенням замків.

Крім того, цьогорічний Міжнародний економічний форум у Львові, який традиційно проводиться у жовтні, відбудеться під гаслом збереження замків та палаців Львівщини.

Українська правда