"Дбаю про свою психіку": відомий художник відмовився від премії Ремарка через РФ

Організатори події вирішили на весь світ показати прелюдію "примирення" України та РФ, віддавши нагороду представникам цих країн під час церемонії.

Відомий український художник, ілюстрації якого бачив світ у таких всесвітньо відомих виданнях, як The Guardian, The New Yorker та Zeit, Сергій Майдуков відмовився від участі у премії миру імені Еріха Марії Ремаркам, яка має відбутися на ювілей відомого письменника у місті Оснабрюк.

За його словами, звістку про те, що його вирішили номінувати на премію він отримав місяць тому. Про це він повідомив в коментарі Читомо.

"Для мене стало несподіванкою, що мене обрали, я отримав листа десь місяць тому. Спершу сказав, що іншим разом приїду, в подальшому листуванні написав, що не приїду зовсім. Гроші хочу більшою частиною покласти в монобанку, де збираю на авто для ЗСУ", - зазначив він.

Свою позицію Майдуков аргументував тим, що другим лауреатом організатори премії вибрали представницю РФ - російську письменницю Людмилу Уліцьку. Організатори премії вирішили, що було б доцільно таким чином показати, що мистецтво знаходяться поза таких тем, як політика та війна.

Зокрема, про це висловлювалася голова журі премії Менцель-Рідль у коментарі виданню Friedensstadt Osnabrueck.

"Ми хотіли б, щоб Премія миру Ремарка в цьому році була сприйнята як знак надії: останнє слово не має бути за логікою війни. Останнє слово має бути мовою людства, який також об'єднує людей ворожих держав. Війна не має заставити замовчати мову літератури й мистецтва", - зазначила вона.

Однак Майданюк, очевидно, з таким баченням не погоджується. Про це він повідомив організації у своєму листі, йдеться на сайті премії.

"Дбаючи про свою психіку і уникаючи образливих слів, зазначу, що мені поки що достатньо російської присутності в моєму житті", - зазначив він. 

Сергія Майдукова номінували на премію миру імені Ремарка

Зазначимо, що премія світу імені письменника Еріха Марії Ремарка відбувається кожні два роки - зазвичай на неї номінують відомих діячів за досягнення у науці, журналістиці та літературі.

Цього року церемонію нагородження призначили на день 125-річчя Ремарка. Вона має відбутися у місті Оснабрюк (Німеччина) 22 червня 2023 року. Одним з лауреатів премії став український художник-ілюстратор Сергій Майдуков. 

В день церемонії нагородження відвідувачі зможуть насолодитися виставкою його провідних робіт, які присвячені повномасштабному вторгенню РФ в Україну та відображають всю те руйнацію та жах, який принесли окупанти в Україну. Однак, як вже відомо, сам ілюстратор премію не відвідає. 

Цікаво, що цього року на 95-ій церемонії "Оскара" нагороду за найкращий фільм іноземною мовою отримала картина, екранізована за романом Ремарка. 

Вас також можуть зацікавити новини: