Ілюстрація REUTERS

Агентство Bloomberg з допомогою фанатів «Гри престолів» склало рейтинг найбагатших сімей серіалу. Оцінка проводилася виходячи з майнових надбань кланів протягом семи сезонів.

Читайте такожВ Австралії з'явилося кладовище з могилами загиблих героїв «Гри престолів» (фоторепортаж)

Перше місце зайняв дім Таргарієнів і його правителька — Дейнерис Таргарієн. Їй належить найдорожчий актив у всьому серіалі — бойові дракони. Експерти Bloomberg не змогли визначити точний грошовий еквівалент їхньої вартості.

Відео дня

Керуючий директор консалтингової компанії Valuation Research Corporation Стів Шульц припустив, що в цьому випадку допустимі два методи. Один виходить з оцінки вартості утримання та навчання драконів. Інший метод заснований на оцінці вартості того майна, яке може бути награбовано із застосуванням такої бойової одиниці, як дракон.

Bloomberg, в свою чергу, звертає увагу на те, що в одній із серій Дейнерис погодилася обміняти одного з дитинчат драконів на 8 тис. воїнів-рабів в повній екіпіровці і 5 тис. вояків, що ще не пройшли навчання. Використання даних про цю операцію ускладнене тим, що за її підсумками Дейнерис наказала драконам спалити работоргівців і отримала військо без обміну, передає РБК.

Також багатство дому Таргарієнів визначається контролем над фортецею Кастерлі-Рок і островом Драконівський Камінь, де сконцентровані великі запаси «драконячого скла» — обсидіану.

Слідом за Таргарієнами йде сімейство Ланністерів. На початку серіалу це був багатий будинок Вестероса. Однак вони втратили перше місце в списку через кілька поразок і втрату Кастерлі-Року, де знаходився їхній головний актив — золоті рудники. У числі переваг Ланністерів, що збереглися до сьомого сезону, — можливість отримання кредитів від Залізного банку і контроль над торговими шляхами.

На третьому місці стоїть дім Аренів. Він контролює Долину, яка завдяки природному географічному положенню в горах залишається неприступною для військ інших сімейств. Безпека земель Аренів дозволяє людям під його контролем сконцентруватися на веденні сільського господарства і торгівлі, не відволікаючись на військові дії.

Дім Старків займає четверту сходинку рейтингу. Йому належать великі північні землі. Вони малонаселені і безплідні, проте там можна знайти великі обсяги цінних ресурсів (Bloomberg порівнює землі Старків із Сибіром). Незважаючи на затяжну участь у війні, Старки все ще мають доступ до деревини, дичини та інших природних ресурсів.

На п'ятому місці знаходиться дім Грейджой, чиї основні володіння знаходяться на островах. Їхня основна перевага — великий флот, зростання якого протягом серіалу свідчить про збереження економічних ресурсів. Слідом за ним розташовуються дім Мартелл, дім Таллі і будинок Баратеонів. Найбільше від війни в Вестеросі втратив будинок Тайрелл, який опустився до початку восьмого сезону з другої на останній, дев'ятий рядок рейтингу. Причиною цього став напад Ланністерів на столицю Тайреллів — Хайгарден і повне захоплення всіх активів.

Нагадаємо, заключний сезон серіалу «Гра престолів» вийде на екрани 14 квітня.