Вони здаються ввічливими, але насправді змушують гостей почуватися некомфортно.
Мета гостинності - зробити так, щоб людям було комфортно. Але іноді легко перестаратися. Ідеальність не є метою, а ввічливість зовсім не означає бездоганність, пише Martha Stewart.
Є кілька звичок, яких варто уникати, щоб гості почувалися щасливо та невимушено.
Ви маєте право пишатися місцем, де живете, навіть якщо воно не схоже на картинку з журналу. "Фраза "вибачте за безлад", що повторюється 10 разів, лише змушує гостей заспокоювати вас", - зазначає експертка з етикету та гостинності Олівія Поллок з Evite.
За її словами, нікого не хвилюють іграшки на підлозі. Гості хочуть добре провести час і бачити, що ви теж насолоджуєтеся зустріччю. Ба більше, вибачення за чистий і охайний будинок можуть навіть змусити гостей сумніватися у своїх власних стандартах затишку.
Ви ж не хотіли б, щоб офіціант або бармен нескінченно перевіряли ваш стіл або доливали напій? Те ж саме і з гостями. "Якщо ви постійно стежите за тарілками, склянками або серветками, гості можуть почати переживати, чи отримуєте ви самі задоволення від вечірки", - пояснює Поллок. Краще заздалегідь подбати про достатню кількість їжі та посуду, а потім розслабитися і поспілкуватися. А якщо гостям щось знадобиться, вони самі попросять.
"Вмикати світло, щоб натякнути на відхід, може сприйматися як "останній дзвінок" у барі та бути неприємним", - каже вона. Краще подати м'які сигнали: приглушити музику, перемістити розмову в зону з диванами або запропонувати десерт. Гості все одно зрозуміють натяк.
Якщо ж хтось не вловлює сигнал, подякуйте за візит і м'яко нагадайте, що вже пізно. Також можна заздалегідь вказати час закінчення в запрошенні, щоб усі знали, чого очікувати.
"Ігри та розваги - чудове доповнення до вечірки, якщо вони відповідають настрою", - зазначає Поллок. Але важливо правильно підготувати обстановку. Гості не повинні почуватися в пастці. Якщо всі захоплено базікають, а вечірка йде чудово, може, варто залишити шаради для іншої зустрічі.
Накладати гори їжі або нескінченно доливати вино може здатися щедрим, але іноді це сприймається як тиск і змушує гостей їсти або пити більше, ніж їм хочеться. Краще виставити частування так, щоб кожен міг взяти сам у зручний для нього час.
"Природно хочеться похвалити страву, яку приніс гість, але надмірна похвала може змусити інших відчути, що їхній внесок менш цінний, або збентежити того, кого виділили", - пояснює Поллок. Краще подякувати всім однаково і підкреслити, як приємно, що кожен щось приніс.
Звісно, важливо враховувати різні дієтичні вподобання гостей - безглютенові страви, вегетаріанські опції чи безалкогольні напої. Але немає потреби виділяти, для кого саме вони приготовані. При подачі у форматі "шведського столу" можна просто підписати картки з алергенами чи інгредієнтами, а страви для загального столу позначити як "безглютенові" - без зайвого акценту.
Раніше УНІАН повідомляв про 5 ефективних фраз у відповідь на непрохані поради. У кожного бувають складні ситуації, наприклад, людина намагається ухвалити складне рішення, а потім раптом хтось накидається на неї з "корисною" порадою, про яку не просили. Але це можна виправити.
Крім того, ми розповідали про одну інформацію, яка буде дуже корисною перед застіллям - про що говорять зірки та VSOP на пляшках коньяку.