Біля узбережжя Японії знайшли дивну морську істоту зі "сперматозоїдами" в "череві" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, фото Current Biology

Вдалося ідентифікувати інопланетну морську істоту із тисячами організмів у череві, які за своєю формою нагадували сперматозоїди. Цей незрозумілий "прибулець" ставив сотні вчених з усього світу у глухий кут з 2008 року. Тоді його вперше вдалося побачити на зображенні.

Дослідники роками не могли зрозуміти, що це: хробак, якийсь вид молюска чи ракоподібний підтип членистоногих тварин. Врешті біля узбережжя Японії підводному фотографу Ріо Мінемізу вдалося упіймати крихітний плавець істоти, йдеться у дослідженні Current Biology

Він зробив відповідну публікацію у своєму Instagram, чим викликав інтерес з боку дослідників Віденського університету та ще сотні біологів. 

Відео дня

Істоту вдалося виявити на глибині 52 футів (близько 16 метрів) біля берега мису Кіян на острові Окінава. Вона була розміром не більше за "сонечко". 

Тоді фото Мінемізу та зображення істоти за 2018 рік порівняв нейробіолог з Віденського медичного університету Ігор Адамейко: він зв'язався з фотографом, щоб отримати відповідний зразок "прибульця".

Виявилося, йдеться не про одну конкретну істоту з дивними "сперматозоїдами", а про двох паразитичних личинок черв’яків, які разом утворили колонію у понад 1000 так званих "моряків" та "пасажирів".

Разом вони створили плавець, який в океані для інших організмів виглядає як "здобич". Таким чином цей "прибулець" міг заразити кишківник господаря, який нічого не підозрює.

Колонія лічинок родини Acanthocolpidae у формі гребця / фото Current Biology

Адамейко встановив, що це личинки родини Acanthocolpidae (ймовірно, роду Pleorchis). 

ДНК тест підтвердив, що вони відносяться до одного виду червяків, які зазвичай паразитують в кишечнику. Тіло одних було приземкувате з комірним потовщенням у передній частині, тоді як тіло інших було сплюснуте у спинно-черевній частині, йдеться в дослідженні. 

Вважається, що збудником інфекції є саме личинки "пасажири", тоді як "моряки" просто доставляють паразитів до тіла потенційного господаря.

Вчені показали дивовижну морську істоту з Тихого океану

Раніше рідкісну морську тварину вдалося зняти у Тихому океані за допомогою дистанційно керованого апарату (або ROV). Йдеться про організм Solumbellula, який за своєю формою чимось нагадує пір'я. Він розташовувався біля Атолу Джонстон (трохи на захід від Гаваїв), в одній з місцевих підводних гір. Раніше таких істот бачили лише в Атлантичному та Індійському океанах. 

Вас також можуть зацікавити новини: