Засновниця преміального чайного дому розкрила правду про чайні пакетики, розповівши також і про листовий чай.
Ви коли-небудь замислювалися, чому автоматично тягнетеся за новим чайним пакетиком, якщо хочете випити другу чашку? Можливо, ви бачили, як роблять інші, можливо, вас так навчили, а може, самі на досвіді зрозуміли, що смак у першого пакетика буде вже "не той".
Але що, якщо використовувати той самий пакетик повторно для улюбленого денного чаю? Скільки насправді можна заварювати чайний пакетик розкрила засновниця компанії вишуканих чаїв THEORÓ Елль Лю в коментарі для The TakeOut.
"Більшість звичайних пакетиків втрачають смак після першого або другого заварювання, тому що вони часто наповнені зламаним листям або чаєм низької якості - їхній смак підсилюють добавками або маскувальними речовинами", - пояснює Лю.
З більш якісним чаєм пакетики можна заварювати два-три рази. Однак Лю віддає перевагу листовому чаю: він смачніший і дарує повноцінний сенсорний досвід, якого пакетований чай дати не може.
"У листовому чаї можна бачити цілісність листя, і друга або третя заварка часто розкриває нові відтінки, а не менш насичені", - зазначає вона.
Можливість повторного заварювання також залежить від правил безпеки. І листовий, і пакетований чай потрібно добре просушити між заварюваннями в провітрюваному місці, а не зберігати в герметичній банці або залишати в кухлі. Вологе листя може стати середовищем для розмноження бактерій і цвілі. "Хороше правило: якщо запах неприємний або чай здається слизовим - не використовуйте повторно", - попереджає Лю.
У преміальних листових чаїв смак змінюється з кожним заварюванням. Чорні і темні чаї, наприклад пуери, можна заварювати 15-18 разів невеликими порціями, короткими заварюваннями, в стилі гунфу. З кожним заварюванням вони розкриваються по-новому: стають солодшими, землистими або м'якими.
Витримані білі чаї можна заварювати не менше 12 разів методом гунфу. "Вони зроблені зі зрілого листя і стебел, мають природну насиченість і стійкість. Згодом смак поглиблюється, додаючи теплоту, складність і м'яку солодкість", - пояснює Елль Лю.
А ось ніжні білі чаї не мають такої "живучості". Їхня принадність - у тонких квіткових і динних нотах, які найкраще відчуваються в перших заварках. При гунфу-заварюванні можна дійти до 10-12 заварювань, але вже після шостої-сьомої чашки елегантність починає згасати, підкреслює експерт.
Зелений чай - якщо його заварювати дбайливо, цілим листям, за низької температури і короткими заварками - може витримати до 12 заварювань. Сильно окислені улуни ще більш стійкі завдяки місцю зростання і методу обсмажування. Протягом дванадцяти заварювань, зазначає Лю, "їхнє темне скручене листя повільно розкривається, поступово проявляючи ноти печених кісточкових фруктів, орхідей і мінералів".
Перетворення смаку чаю з кожною заваркою - ще одна причина, чому, на мій погляд, коли варто вибрати між кавою і чаєм для ранку, правильна відповідь завжди - чай.
Раніше УНІАН повідомляв, який чай найкращий для схуднення. Опитування було проведено серед кількох дієтологів і всі вони назвали один і той самий вид, який допоможе впоратися з вісцеральним жиром.
Крім того, ми також розповідали, який чай допомагає полегшити головний біль. Загалом експерти виокремили сім видів, тож вам завжди легко буде обрати один із них.