Популярність баночного пива продовжує зростати / ілюстрація REUTERS

Чи важливо те, в якій пляшці знаходиться пиво? Чи впливає це на смак напою? Як виявилося, все це давно вивчено наукою. Американський пивовар Джефф Тайлер пролив світло на значення кольору пляшки, особливо коли йдеться про збереження якості пива, пише mashed.com.

Зазначається, що світло, особливо в ультрафіолетовому спектрі, може ініціювати хімічні реакції в пиві, які призводять до небажаних змін його смаку та аромату. Коричневі пляшки були традиційним вибором, і, за словами Тайлера, вони залишаються практичним та надійним варіантом.

Основна причина цієї переваги полягає у здатності коричневого кольору обмежувати значну частину шкідливих довжин хвиль світла. Коричневі пляшки діють як природний бар'єр проти цих шкідливих впливів, забезпечуючи рівень захисту, який допомагає зберегти свіжість пива.

Відео дня

На відміну від коричневого, зелене скло становить більш значну загрозу цілісності пива.

"Зелене скло не блокує певні довжини хвиль світла і може призвести до того, що пиво піддасться впливу сонячного світла, що призведе до зміни його аромату і смаку", - пояснив Тайлер.

Цей процес призводить до появи неприємних присмаків, яких намагаються уникнути багато любителів пива.

Наукове пояснення цього оптичного явища припускає взаємодію ультрафіолетового світла та хмелю, використовуваного в пивоварінні. Хміль, квіти, які надають пиву гіркоти, містять сполуки, звані ізогумулонами. Під впливом ультрафіолету вони вступають у реакцію, у результаті якої утворюються сполуки, відповідальні за неприємний запах. Отже, коричневі пляшки діють як щит.

З огляду на всі ці підводні камені, цілком логічно, що популярність баночного пива продовжує зростати. Тайлер вказав на причини, через які воно смачніше пляшкового пива:

"У банок багато плюсів. Вони легкі, не б'ються, як скло, їх легко переробляти (здебільшого), але, що найважливіше, вони не пропускають світло, що дає змогу довше зберігати пиво свіжим".

Алюмінієві банки стали кращим вибором для багатьох пивоварних заводів. На відміну від пляшок, які піддають пиво впливу світла, банки створюють непроникний бар'єр. Це гарантує, що пиво залишиться в оптимальному стані доти, доки банку не буде відкрито.

Раніше УНІАН писав, що відбувається з вашим тілом, коли ви п'єте пиво щодня.

Вас також можуть зацікавити новини: