Ветеринари назвали сім токсичних для собак продуктів / ua.depositphotos.com

Собаки схильні ласувати будь-якою їжею, яку тільки можуть знайти, - від яблучного пирога до стейків. І хоча багато з цих продуктів не заподіють шкоди вашому улюбленцю, є ті, які можуть бути смертельно небезпечними.

Як пише портал marthastewart.com, під час вживання таких продуктів у собак може спостерігатися блювота, зниження апетиту, млявість, зміна дихання, порушення координації або явний біль.

Шоколад

Теобромін і кофеїн, що містяться в шоколаді, можуть впливати на шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему і серце собаки, спричиняючи блювоту і діарею, судоми, ненормальне серцебиття і м'язове тремтіння. При цьому темний шоколад токсичніший, ніж молочний або білий, каже Сейдж де Роза, доктор ветеринарної медицини зі Школи ветеринарної медицини Пенсільванського університету.

Відео дня

Кофеїн

Кофеїн токсичний для собак не тільки під час вживання шоколаду, а й сам по собі. Як зазначає Вітні Міллер, головний ветеринар Petco, ознаками того, що собака міг проковтнути кофеїн, є прискорене дихання, занепокоєння, ненормальне серцебиття, висока температура тіла і м'язове тремтіння.

Часник, цибуля і шніт-цибуля

Часник, цибуля та шніт-цибуля містять сполуки, які можуть спричинити окислювальне пошкодження клітин організму собаки.

Спочатку ці продукти можуть викликати блювоту, а потім зруйнувати червоні кров'яні тільця і викликати анемію. Симптоми отруєння можуть включати млявість і/або слабкість, блідість ясен і знебарвлену сечу, каже доктор Міллер.

Виноград і родзинки

Дослідники все ще не встановили конкретну речовину, яка робить виноград і родзинки токсичними для собак, але вказують, що вживання цих фруктів у свіжому або сушеному вигляді може спричинити пошкодження нирок. 

Отруєння виноградом часто проходить у два етапи, починаючи з таких симптомів, як млявість, відсутність апетиту, зневоднення і прискорене дихання в перші 24 години, і закінчуючи подальшими ознаками ниркової недостатності, такими як блювота, надмірна спрага або сечовипускання, біль у животі та кома, каже Міллер.

Хлібне тісто

Алкоголь і газ, що виділяються дріжджами в процесі бродіння, можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям у вашого вихованця. Всмоктування алкоголю зі шлунка в кров може спричинити блювоту і діарею, підвищену спрагу, низький рівень цукру в крові, порушення координації, тремор, судоми і смерть.

Скупчення газів у шлунку може призвести до його здуття, що може стати джерелом дискомфорту і, що більш серйозно, порушення роботи серцево-судинної системи.

Жирне м'ясо

Загалом, продукти з високим вмістом жиру, хоча й не обов'язково токсичні для собак, можуть спричинити запалення підшлункової залози (панкреатит), що може призвести до зниження апетиту, болів у животі, блювоти та діареї, каже доктор Де Роза.

Ксиліт

Ксиліт, замінник цукру, використовується для зниження калорійності різних продуктів. При цьому у собак ксиліт провокує підшлункову залозу на викид інсуліну, що може викликати небезпечне падіння рівня цукру в крові. Ознаками отруєння може бути блювота, за якою слідує млявість, слабкість, порушення координації та інші симптоми низького рівня цукру в крові, які можуть проявитися навіть через 24 години.

Раніше УНІАН писав про 6 продуктів, які, на думку ветеринарів, ніколи не можна давати котам.

Вас також можуть зацікавити новини: