Кожен із цих чаїв має свої переваги для здоров'я.
Чай є другим за популярністю напоєм у світі після води, за даними Бюро перепису населення США. При цьому чорний чай є найпопулярнішим, становлячи приблизно 84% всього споживаного чаю в США, зелений чай йде наступним - 15%. Елізабет Шоу, всесвітньо відома експертка з питань харчування та авторка кулінарних книжок, у своєму матеріалі для видання Eat This Not That проаналізувала переваги й недоліки цих двох видів чаю, щоб визначити, який із них корисніший.
І чорний, і зелений чай отримують із рослини Camellia sinensis, але різняться методами обробки. Для чорного чаю листя повністю окислюється і ферментується для отримання виразного, міцного смаку.
Зелений чай також виробляється з листя рослини Camellia sinensis, але для нього використовують молоде, неферментоване листя. На відміну від чорного чаю, листя швидко піддається тепловій обробці, не піддаючись окисленню.
Чорний і зелений чай обидва містять антиоксиданти та інші важливі фітонутрієнти. Вони обидва практично не містять калорій і містять порівнянну кількість кофеїну - 26 міліграмів у чашці чорного чаю і 29 міліграмів у чашці зеленого.
Десятиліття досліджень показали, що фітонутрієнти як у чорному, так і в зеленому чаї можуть підтримувати здоров'я серцево-судинної системи та обмін речовин. Пізніші дослідження показують, що ці чаї також можуть мати потенційні переваги для лікування старіння, діабету і раку завдяки катехінам і теафлавінам, які є потужними фітонутрієнтами, що містяться в обох типах чаю.
Контроль ваги
Дослідження 2016 року показало, що поліфеноли чорного чаю можуть бути ефективнішими, ніж поліфеноли зеленого чаю, для схуднення. Однак більша частина цього дослідження проводилася з використанням тваринних моделей, що означає, що їх не можна повністю екстраполювати на людей.
Протизапальна та діабетична дія
Огляд 2019 року, опублікований в International Journal of Health Sciences, відзначає протизапальні властивості чорного чаю і підтримку в лікуванні діабету. Хоча зелений чай також має протизапальну дію, чорний чай містить більш високі рівні теафлавінів, які можуть забезпечити ще сильніший антиоксидантний захист.
Дослідження 2020 року, опубліковане в International Journal of Molecular Sciences, виявило, що катехіни зеленого чаю нейтралізують вільні радикали азоту і кисню, зменшуючи запалення і викликаючи загибель ракових клітин, не впливаючи на здорові клітини. Ефект виявлено в області раку передміхурової залози, підшлункової залози, молочної залози та шлунка. Хоча зелений чай не може замінити фармакологічне лікування, таке як хіміотерапія, його включення як допоміжної терапії може допомогти в профілактиці та лікуванні захворювань.
Хоча може здатися, що зелений чай більше потрапляє в заголовки новин щодо його користі для здоров'я, десятиліття досліджень засвідчили, що чорний чай дає значні переваги. Найголовніше, що слід зазначити, - це те, що обидва чаї володіють корисними властивостями і легко вписуються в збалансовану здорову дієту.
Раніше ми розповідали, який вид чаю, на думку дієтологів, найкраще підтримує здоров'я мозку.